Дянков: Кризата свърши през април
автор(и): Труд, прочитания:
Симеон Дянков
Икономическата криза свърши през април.
Това заяви финансовият министър Симеон Дянков в интервю за предаването “Седмицата” на Дарик радио.
Според ковчежник №1 доказателство за това е фактът, че през миналия месец за първи път промишленото производство спряло да пада. Освен това износът се покачвал за шести пореден месец, а безработицата от февруари насам все намалявала. Банковите ипотеки също се увеличават, каза Дянков. Според него след 3 до 6 месеца приходите в хазната също ще започнат да растат.
“Правителството трябва да е много внимателно в харченето на пари. Когато ми искат допълнителни средства, аз всеки ден трябва да казвам “Не, няма! Не, няма!”. По време на кризата трябва да сме като габровци - да харчим малко, за да се оправим по-бързо”, обясни Дянков. Според него в момента на дневен ред пред държавата не стои тегленето на заеми. Най-евтиният ресурс да набавим средства е фискалният резерв, той затова е събран, разкри финансовият министър.
“Смешни” - така определи Дянков слуховете, че скоро си отива от българската политика. “На нас ни трябват два мандата, за да оправим всички неща, които сме се хванали да правим, и си правя сметките след 2017 г. какво да правя. Тогава ще можем да си мислим повече за семействата, защото това малко изостава”, каза вицепремиерът. Дянков виждал във втория управленски мандат на ГЕРБ да се изградят и магистрали в Северна България, защото сега всички големи проекти били на юг. Трябвало да се направят аутобани до родния му град Ловеч, Видин, Русе, Варна...
Прапрапрадядо ми Михо Минков-Гълъба е бил депутат в първото Велико народно събрание и е сред авторите на Търновската конституция, сподели Дянков пред Дарик радио.
http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=496518