Автор Тема: ОТКЛОНЕНИЯ ОТ ОБЩИТЕ МРЕЖИ И СЪОРЪЖЕНИЯ НА Т. И.  (Прочетена 2913 пъти)

anris

  • Ентусиаст
  • *
  • Публикации: 26
    • Профил
В днешното динамично строителство понякога се налага през чужд имот да се прокарат отклонения от общите мрежи и съоръжения на техническата инфраструктура. Такава възможност се даде с изменение в чл.193, ал. 1 от ЗУТ (Държавен вестник, бр.65 от 2003 г. Законът дава възможност това да стане чрез опростена форма на договор между собствениците на обслужващия и обслужвания имот. Договорът трябва е писмен и с нотариална заверка на подписите. Така се създава правото да се изгради и придобие собствеността върху отклонението от общата мрежа на техническата инфраструктура в чуждия имот.

Възможно е собствениците на поземления имот да не получат съгласие по този въпрос, а всяко друго техническо решение икономически да не е изгодно и целесъобразно. В такива случаи правото на прокарване се учредява със заповед на Кмета на Общината.

Законът дава разрешение за прокарване на такива съоръжения, но поставя и редица условия: да не се влошават условията за застрояване на поземлените имоти, да не се пречи на установения начин за трайното им ползване, да не се засягат разрешени строежи или съществуващи сгради, и др. (освен ако това не е уговорено между съсобствениците в договора).

ВАЖНО!

Договорът (или заповедта) се вписва в имотния регистър.

Източник:
http://www.1001line.com

« Последна редакция: 26 Май, 2010, 08:42:24 от admin »