Автор Тема: Катедралата "Св. София" в Охрид, Македония  (Прочетена 3179 пъти)

admin

  • Administrator
  • Sr. Member
  • *****
  • Публикации: 265
    • Профил
    • Балкански рекорд за „Най-много хора правещи заедно Български мартеници за 5 минути“

Катедралата "Св. София" в Охрид, Македония
Agia Sophia in Ochrid, Macedonia

Черквата "Св. София" е една от най-голямите седновековни черкви в Македония.Тя датира от IХ век. Издигната е на мястото на две по-стари култови сгради, а надлъжните й стени, както и западната, лежат върху солидни по-стари зидове. Засега е твърдо установено, че в сградата отпреди турското нашествие има части най-малко от три периода на градеж.
Настоящата базилика "Св. София" е построена края на IХ - началото на ХI век. Това я поставя в редицата паметници от прехода между базиликата и кръстовидната куполна черква.
Първоначално храмът "Св. София" е била трикорабна базилика с неосветен среден висок кораб и три абсиди. Нейният базиликален план илюстрира жизнеността на този църковен тип на Балканския полуостров по това време. Но тя, според част от реконструкцията, в този етап на градежа си е била от особен тип - от една страна е извънредно широка, но къса, а от друга - била е базилика с купол, съчетаваща някои особености на кръстовидната куполна черква.
По времето на архиепископ Лъв (1035-1056) когато черквата е била основно преустроена точно по средата е бил оформен трансепт, широк почти колкото средния кораб, където и сега разстоянието между четвъртите зидани стълбове е по-голямо. На пресеченото място на трансепта със средния кораб се е образувал квадрат, над който върху пандантиви се е издигал купол.
В днешното си състояние "Св. София" е трикорабна базилика. И трите кораба са засводени и поставени под един общ двускатен покрив. Докато средният кораб е по-висок и с леко заострен свод, страничните кораби са били ниски с плоски сводове и над всеки от тях е имало горен етаж.
Oсобеност на базиликата е, че тя е сравнително слабо осветена. Това показва целият ред от слепи прозорци на горната част на петоъгълната средна абсида. Има само три тесни прозореца на централната абсида и по един такъв прозорец на двете странични абсиди. Два прозореца на южната стена, а на северната стена е имало само един прозорец, който е зазидан.
Градежът на черквата е клетъчен - ред камък се редува с ред тухли, но каменните блокове са поставени вертикално, като всеки от тях е обграден с тухли.
В ХV в., турците превръщат базиликата в джамия и замазват стенописите.
По време на Първата световна война са разкрити част от стенописите и черквата е осветена отново, разкриването и реставрирането на другата част от фреските става след 1950 г.

 http://www.pravoslavieto.com/poklonnichestvo/starite_bg_stolici/Ohrid/sv_sophia.htm
« Последна редакция: 29 Май, 2010, 19:41:44 от OwnerBG »
Да си собственик не е само притежаване, а грижа и мъка.
http://www.sobstvenik.com/
Балкански рекорд за „Най-много хора правещи заедно Български мартеници за 5 минути“ http://www.babamartaworld.com/