Автор Тема: Легенди от тук и там  (Прочетена 3582 пъти)

OwnerBG

  • Global Moderator
  • Full Member
  • *****
  • Публикации: 109
    • Профил
    • Балкански рекорд за „Най-много хора правещи заедно Български мартеници за 5 минути“
Легенди от тук и там
« -: 01 Юни, 2010, 13:00:52 »
Легенди от Видинския край

8. Момин вир — Черната скала
Кръстьо Джонов
 
На 35 км югоизточно от гр. Белоградчик, на 35 км западно от Кутловица и на 42 км южно от Ломпаланка под варовития венец Зъбера е разположено село Белотинци. Селото е заобиколено от планинска верига — предпланина на гордия и величествен Хемус. Тук се е забил в синьото небе връх Стовци, който на запад се снишава и свежда гръб, за да може през него да мине буйният планински поток Кърачица. А оттук Стовци започва да увеличава своя ръст, за да отдели горите, пасищата и ливадите на Белотинци от имотите на село Превала. Под този венец се намира Бъчвата — Големият хилядолетен камък, от който творецът време е изваял същинска бъчва с единия си край завързана здраво за скалния венец на Царски камък, а другият завързан чак над село Гюргич за връх Бабу. Издутата част на бъчвата е високо изпъкнала в пространството и се вижда далеч от Дунавската равнина.

Според легендата тази каменна бъчва била дотъркаляна до тук от някакъв древен исполин, за да слага в нея виното си, което добивал от много декари лозе, което притежавал в едрозърнестия песъклив Косер.

В подножието на бъчвата е проснала снага Царска поляна — то е равното планинско било, покрито есен, пролет и лято с кадифено-зелени треви, по които волни стада пасат ден и нощ.

http://www.promacedonia.org/gp_kd/gp_kd_08.html
Подбрани статии за собственици на имоти.За купувачи и продавачи си има други места.
http://www.sobstvenik.com/
Балкански рекорд за „Най-много хора правещи заедно Български мартеници за 5 минути“ http://www.babamartaworld.com/