От къде се е пръкнало това име чорбаджия. Това е турска дума. Означава лице, което изпълнявало службата готвач при еничарското огнище, където главната храна била чорбата. Османлията при обиколка по българските земи при липса на ханове отсядал, оставал за нощуване и му била поднасяна храна: чорба и прочие. Естествено това ставало у някой по-заможен селянин- чорбаджия. Найден Геров в своя речник определя чорбаджията като: “богат човек, богаташ, болярин, големец, първенец, господар, стопанин”.
Еленските чорбаджии не са били непогрешими, ангели и светии. Обаче при техните, може би немалко грехове, заслугите идат да покрият недостатъците им- казва Неофит Хилендарски Бозвели- и със своето любородие те са принесли грамадни заслуги на обществеността, на просветата, на черковата и на народния поминък”.
Приятно четене
http://history.elena.bg/chorbadji.htm