Автор Тема: Оризова каша крепи Великата Китайска Стена  (Прочетена 3761 пъти)

OwnerBG

 • Global Moderator
 • Full Member
 • *****
 • Публикации: 109
  • Профил
  • Балкански рекорд за „Най-много хора правещи заедно Български мартеници за 5 минути“
Разкриха тайната на Китайската стена
 
 
Вторник, 01 Юни 2010
Пекин

Китайски учени са научили тайната за силата и издръжливостта на Великата стена. Екип от химици открили, че съставът на сместа, която скрепява елементите на каменната постройка, е направен от лепкав ориз и овесена каша, съобщи в. "Дейли Телеграф".

Според университетския преподавател от провинцията Чженцян работниците, които са построили Великата стена по време на династията Мин, са приготвяли разтвора за свързване на каменните блокове от варен ориз и гасена вар – стандартна смес тогава при строителството. Използването на ориз и овесена каша по това време било доста прогресивен и новаторски подход.

Тайната на сместа, която е участвала в изграждането на Великата стена, е една специална комбинация от органични и неорганични вещества, обединени в сместа. Когато се комбинират амилопектинът на ориз, както и калциевият карбонат на варта, създават вещество, което има изключително висока механична якост, допълва професорът пред "Дейли Телеграф". На участъците земя, където са попадали части от сместа, не е пониквала дори трева.

http://www.standartnews.com/
Подбрани статии за собственици на имоти.За купувачи и продавачи си има други места.
http://www.sobstvenik.com/
Балкански рекорд за „Най-много хора правещи заедно Български мартеници за 5 минути“ http://www.babamartaworld.com/

admin

 • Administrator
 • Sr. Member
 • *****
 • Публикации: 265
  • Профил
  • Балкански рекорд за „Най-много хора правещи заедно Български мартеници за 5 минути“
Великата китайска стена

Аз присъединих отделните княжества и обединих Китай, разруших старите стени и застави за да свържа защитните съоръжения на шестте царства. Положението е стабилно, моят народ живее щастливо, мъжете работят в полето, а жените се занимават с тъкане.
                                                                                                                             Цин Шъхуан


Първата асоциация с Китай е стената. Дълга, невъзможно да я обходиш с поглед, пък да не говорим пеша. Тя представлява отбранително съоръжение в Северен Китай. Интересно е, че строежът й започва IIIв. пр. Хр.. Време, което е далеч, далеч от раждането на Христос. Процесът на строене спира едва когато Колумб тръгва по пътя към Америка. Но китайската стена не е велика, нито заради размерите си, нито заради загубата на огромни финансови средства. Тя е велика заради смъртта. Стената е отнела от Китай около 10 млн. жители. Някои от тях затворници, но интересното е, че ако те умрат по време на строежа, на тяхно място идва роднина, който работи, докато не изтече присъдата. Има една легенда, която в известна степен наподобява фолклорния български мотив за вградената невеста, само че в китайския е за младоженец с булка и дете. Той умира по време на работа, или е още жив, но болен, според друг вариант на легендата. Останалите работници го вграждат в стената, за да бъде тя по здрава. Жена му не знае за трагичната съдба и тръгва да го търси, обходила цялата китайска стена и накрая седнала и заронила горчиви сълзи. Тогава на мястото, на което била седнала стената започнала да се тресе и руши. Не знаем колко е вярно това, но е сигурно, че това чудо на човешката ръка е полято и съградено с много кръв. Често, великата китайска стена е наричана „най-голямото гробище в света“.

 
Великата китайска стена се намира върху основата на хунски окопен вал за защита на северозападните граници на китайската империя. Тя прекосява страната от границата с Корея, при заставата Шанхайгуан до пустинята Гоби, при застава Дзягюгуан. Много хора, които са я виждали, споделят, че прилича на дълъг дракон. На китайски името й е звънливо "Чанчън" и означава „дълга защитна стена.“


Строежът, и както споменахме, е непрестанен процес на хилядолетна работа, но все пак има императори, които се отличават с всеотдайна работа. Това е император Мин от династията Цин, който построява повече от 5000 км. Материалът за строежа е най-разнообразен: пръст, камъни, дърво и керемиди. За нуждите на строителството в планините направо се отварят каменни кариери, откъдето се взимат цели блокове. На Льосовото плато се използва главно пръст, а в пустинята – тръни и пясък. Тухлите и дървото се използват за по-важните участъци. Структурата на стената е замислена много добре, тя следва особеностите на терена и минава през стратегическите точки за да може да се осигури ефикасна отбрана и победа срещу нападателите.


Основната й част са високи стени, издигнати върху планински била. По нея има хиляди застави, наблюдателници, площадки за даване на знаци с огън и дим. Тя има зъбци на всеки 2 м, което улеснява стрелбата по нападателите. На равно разстояние се издигат наблюдателници и площадки. Те от своя страна играят голяма роля в опазването на столицата. При приближаваща опасност, войниците започват да си препредават знаци с дим, които могат за много бързо време да достигнат до столицата и да започнат да се изпраща помощ. Покрай стената са построени фортове, където живеят войниците и се съхраняват провизии. Горната част на стената е облицована с 3-4 слоя тухли, които са така добре слепени с вар, че е невъзможно в тях да поникне трева. Върху стената, широка 4,5 м, могат да преминат едновременно 5 коня или 10 души. Отгоре е направена и канализация, за да може да се оттича дъждовната вода чрез капчуци в земята.

Голямото увлечение по строежа на стената на династия Цин е следствие от атаките на номадските племена.

Изчислено е приблизително колко пръст и други строителни материали са изполвани и цифрата е изключително голяма 240 млн. куб. м. Ако този материал бъде използван за построяването на стена 1 м дебелина и 5 м височина, то тя ще обиколи Земята почти два пъти. Друг интересен факт е че, ако се подредят в линия всички известни стени достигат 56 000 км, които са почти достатъчни да се обиколи два пъти Земята.

http://relax.rozali.com/po-sveta/p8960.html

« Последна редакция: 01 Юни, 2010, 16:04:04 от admin »
Да си собственик не е само притежаване, а грижа и мъка.
http://www.sobstvenik.com/
Балкански рекорд за „Най-много хора правещи заедно Български мартеници за 5 минути“ http://www.babamartaworld.com/