Автор Тема: Разрешение за ползване  (Прочетена 1629 пъти)

admin

  • Administrator
  • Sr. Member
  • *****
  • Публикации: 265
    • Профил
    • Балкански рекорд за „Най-много хора правещи заедно Български мартеници за 5 минути“
Разрешение за ползване
« -: 29 Май, 2010, 07:59:06 »

Крайното узаконяване на къща завършва с получаване на удостоверение за експлоатация, известно и като разрешение за ползване, равносилно на така известния акт 16, който е в сила още само за големи сгради. Документът се издава от главния архитект на общината срещу една не много скромна сума от 600лв.

За издаването на разрешение за ползване, трябва да приложите молба с една доста солидна папка от документация, описана в молбата която може да си вземете в предварително напечатан формат. Правилата и тук се сменят всеки ден, но най-общо трябва да представите:
нотариални актове за земята, скици и разрешението за строеж
документ за цифрово нанасяне в кадастъра - тази новост отнема около 2 месеца.
договорите с ВиК и електроразпределителните дружества - би трябвало да ги имате на този етап, но на практика се оказва, че законът се е изменил и тези договори са в стар формат, а за новите ви договори трябва да представяте отново по 10-тина документа, с молби, такси, удостоверения и чакане.
сертификат за заземявания и импеданс - трябва да извикате сертифицирана фирма
сертификат от ХЕИ, че водата ви е годна за пиене - след като сте я пили по време на целия строеж с години. Те обикновено не ходят и до обекта, ами им носите каква и да е вода, плащате, чакате и пак отивате за резултата.
акт 15 - подписан от всички проектанти на строежа
всички документи за конструкции и качество на вложените материали - дори на плочките за баня, които може още да не сте ги купили и сложили. Важно е да се представят документи, на които никой няма да проверява достоверността им или да ги чете.

До два месеца от получаване на разрешението за ползване е необходимо да регистрирате къщата в данъчната служба. За да си спестят плащането на данък, много къщи изобщо не изваждат разрешение за ползване, други декларират в данъчната служба какво ли не - това си е по ваш избор.

http://estroi.bghot.com/uzakoniavane.php
Да си собственик не е само притежаване, а грижа и мъка.
http://www.sobstvenik.com/
Балкански рекорд за „Най-много хора правещи заедно Български мартеници за 5 минути“ http://www.babamartaworld.com/