Автор Тема: Как да си построим къща  (Прочетена 2432 пъти)

admin

  • Administrator
  • Sr. Member
  • *****
  • Публикации: 265
    • Профил
    • Балкански рекорд за „Най-много хора правещи заедно Български мартеници за 5 минути“
Как да си построим къща
« -: 29 Май, 2010, 07:47:21 »
По въпроса как да се построи къща в България би било добре да се напишат поне 1000 страници. Тук може да добиете само представа от къде да започнете и дали да започвате.

Да допуснем, че сте решили да живеете в къща, както повечето хора в светлия Запад и сте решили да си я построите сами с което да спестите много средства и да инвестирате наличните си пари по един разумен начин.

Първо трябва да си отговорите може би на следните въпроси:
имате ли силно желание да строите - ако го нямате, след две години, когато къщата е готова след много премеждия и отрицателни емоции може да нямате желание да я погледнете
имате ли достатъчно средства - някои хора смятат че ако имат наследствено място, могат да викнат майстори по за 30лв на ден 2 месеца да нахвърлят малко тухли и горе-долу основното ще е готово. При днешните цени на строителство един м2 излиза поне 300евро и ако не можете да осигурите 60000 евро за къща 200м2, по-добре не започвайте. От друга страна, при добър избор на място и добро изпълнение всеки кв.метър при завършване на строежа би струвал поне 2 пъти повече, и всяка следваща година би поскъпвал нормално поне 2 пъти над ръста на инфлацията.
имате ли къде да живеете - една средно голяма къща се строи нормално за 2 години и ако чуете, че някой си е построил къща за 2 месеца, знайте че това са празни приказки. Най-вероятно ще ви трябват 2 лета, едно за грубия строеж - изкопи, бетон, тухли и покрив, и едно лято за довършителните работи - ел.инсталации и ВИК, мазане отвън и отвътре, дограми, плочки, боядисване и други. Зимата не е желателно да се строи. Като цени, труд и време грубият строеж е по-малко от довършителните работи.
имате ли време да се занимавате със строежа - дори близки роднини, приятели и предприемачи на които плащате добре не могат да ви заменят на много места в строежа.
имате ли нагласата да се преборите с огромния брой неочаквани проблеми от бюрокрация, предприемачи, продавачи и работници - опити за кражби, измами, некачествена работа и т.н.

Ако сте решили да строите, ще се опитаме да ви помогнем с няколко страници информация. Тази информация трудно, ще я получите накуп дори от специалист в строителния бранш, защото всеки специалист познава областта в която се занимава, а строежа на къща изисква навлизането в много проблеми - правни за закупуване на земя и строителство, финансови, проектиране, цени и качества на материали, изпълнение на стоителните работи, узаконяване и т.н.

http://estroi.bghot.com/index.php
Да си собственик не е само притежаване, а грижа и мъка.
http://www.sobstvenik.com/
Балкански рекорд за „Най-много хора правещи заедно Български мартеници за 5 минути“ http://www.babamartaworld.com/