Автор Тема: Чорбаджийска лапаница с джолан и свински крачета  (Прочетена 3754 пъти)

admin

  • Administrator
  • Sr. Member
  • *****
  • Публикации: 265
    • Профил
    • Балкански рекорд за „Най-много хора правещи заедно Български мартеници за 5 минути“

Вземете един казан. Ако нямате, не почвайте готвенето изобщо. Пък и какви чорбаджии ще сте, ако разполагате само с тенджерка под налягане.
Класическото извращение на рецептата е боб с наденица или с пушени кокали. Вкуса и усещането нямат нищо общо с истинската чорбаджийска лапаница. Трябва ви един ден за приготвянето и десетина сериозни човека за дегустирането.

Накиснете от вечерта два килограма дребен български боб в тенджера с вода. Нацепете един куп дърва в количество като за варене на компоти. Сутринта няма да ви е до физически занимания а и трябва да си пазите силите.

Та така. Станете сутринта, запалете огъня и сложете боба да се вари. Щом поомекне, свалете казана от огъня изцедете водата и отделете полусварения боб. Заредете отново с вода и сложете два джолана и четири пет свински крачета. Подправете с черен пипер и сол. Пуснете в казана  две глави чесън, без да разделяте скилидките или да ги белите.
Отворете си една бира и се радвайте на огъня, като подръчквате и зареждате според уменията си. Джоланчетата ще се сварят по бързо, така че проверявайте до къде са стигнали свинските крачета. Щом се разварят до ниво на разпадане извадете всичко и обезкостете щом поизстинат.

 Мушнете една керемида в огъня да се напече и пуснете една шепа картофи, няколко червени чушки и две глави небелен лук, заедно с полусварения боб в казана.
Отворете си следващата бира и внимателно извадете керемидата. Разрежете напряко през скилидките отново две глави чесън и ги подредете върху керемидката.

Междувременно може да вадите по малко жар от огъня, за да печете по една серия свински вратни пържолки, спасявайки обезкостения джолан от пристигналите дегустатори.
Боба все някога ще се свари. Щом стане, извадете зеленчуците и добавете обезкостените месца.

Пуснете няколко нарязани на кубчета моркови, обелете и нарежете на дребно сварения лук, изчистете чушките от люспи, намачкайте и пускайте на воля да се къпят в казана. Сварените чеснови глави просто изстискайте а картофите намачкайте. Объркайте ги и ги оставете да си чакат времето, заляти с малко водица за да не съхнат.
Главите чесън върху керемидката са добили вече нужния аромат, така че давете ги в бобеното чудо.

Измийте няколко домата и ги пуснете във врящата вода. След цигара време извадете, изчакайте да изстинат, нарежете на дребно и връщайте обратно. Бобеца вече май е станал. Сложете намачканите картофи с чесновата паста от сварените скилидки.
Внимание!!! Отделете няколко купички средно гъста лапаница и я скрийте от групата, някъде на студено. На другата сутрин ще разберат какво лечебно действие има. Ще се желира и може да се яде с вилица. Пуснете една буца мандраджийско масло ако ви се намира, ако няма може и купешко но не си е работа.

Как ще ядете топлата лапаница, си е ваша работа но приемайте поздравленията със сдържано достойнство на чорбаджия.

Запръжката. Забелязахте че лапаницата не се запържва с известния бъркоч от мазнина, лук и червен пипер. Подобно извращение ще развали цялата идея. Лапаницата е продукт който се приготвя от наличните зеленчуци в късна есен и е разрешена за болни от диабет, високо кръвно, капризен стомах и тежка градска депресия. Няма тлъсти меса и мазнини.
Рецептата е записана и след това реално приготвена в този вид, за първи път през 2004г. от автора.
Всички предишни и следващи рецепти ще се приготвят по автентичен начин от есента на 2011г. в една гориста местност. Казани има, дърва има, желание има, ако има желаещи за дегустатори или готвачи нека пишат на media.sobstvenik@gmail.kom

http://www.sobstvenik.com/?p=3290
Да си собственик не е само притежаване, а грижа и мъка.
http://www.sobstvenik.com/
Балкански рекорд за „Най-много хора правещи заедно Български мартеници за 5 минути“ http://www.babamartaworld.com/