Автор Тема: Първият Най-голям български тиган ще навърши една година на 29.04.2013г.  (Прочетена 5561 пъти)

admin

  • Administrator
  • Sr. Member
  • *****
  • Публикации: 265
    • Профил
    • Балкански рекорд за „Най-много хора правещи заедно Български мартеници за 5 минути“
„Юнашкият тиган“  се роди от една идея, която стана наша кауза. Идеята  за съхранение на традициите и историческата кухня. За съпреживяването при приготвяне на храна, за приятелското хортуване около огъня. За спомена от детските години, за лютеницата, пушека и  бабините вкусове.

Обиколихме България, готвихме в Копривщица, Трън, Жеравна, Разград, Благоевград, Сопот. Събитията  на които бяхме гости, бяха посетени от хора  запленени от традициите, историята и фолклора.
Академия „Кулинарен историк“ обяви своята идея за създаване на „Юнашки тиган“ по време на тържествата по случай 3- март в Копривщица през 2011 година. В продължение на година с помощта на историци, професионалисти и специалисти в производството на съдове за хранително-вкусовата промишленост, започнахме проучване и техническото изработване на „Юнашки тиган“. 

Автентичните съдове са били от мед и бакър, което беше и нашето желание за изработка. Но след редица професионални консултации и необходимостта от практическото ползване на съда за готвене, технолози от хранително вкусовата промишленост ни препоръчаха да бъде направен от специална стомана.
За огромен съд от мед и бакър, в който ще се готвят хиляди порции храна, е твърде опасно да не можем да контролираме окисляването на материала. Също така би било недопустимо от наша страна да не бъдем изрядни и от хигиенна и от законова основа, при всички необходими сертификати изискващи се от съответните органи. Така нашата реплика беше изработена от специална стомана, с размери на „Юнашки тиган“ – диаметър 150 сантиметра, дълбочина 20 сантиметра и тежаща 78 килограма. Дървената дръжка е уникална изработка от майстор занаятчия и е с размери 210 см.

„Юнашки тиган“ е реплика на старинните тигани от Старопланинските и Средногорските мандри. В такива тигани се е подгрявало млякото.  Всички технически данни за изработката му са направени от специалисти в хранително – вкусовата промиленост и защитени с всички разрешителни за готвене.  Днес „Юнашки тиган“ е като нов, една година по-късно. След 12500 приготвени в него вкусни порции, той все още блести.
Така извървяхме пътя от идеята до изработката на огромния тиган, който да е наш помощник в популяризирането на исторически гозби от Академия“Кулинарен историк“.

Първата гозба в „Юнашки тиган“ пукна заедно с пушките от Копривщица. Началото беше поставено.  На 29 април, 2012 година  в 7.00 сутринта запалихме за първи път огъня на Националната академия „Кулинарен историк“. Заедно с шеф Пеньо Иванов,   съосновател на А. Р. И. З. – 7 се изправихме пред предизвикателството да приготвим храна в един съд, който в оригинален вид е използван от мандраджиите в Стара планина и Средна гора. Събуждахме една легенда. Легендата за старите овчари, семейните мандри и сладките приказки около огъня.

Първият български най-голям тиган -  “ Юнашки тиган“ е и рекордьор в Гинес рекордите. С регистрацията си на 1 – ви май 2012 година, за най-голям тиган  реплика. В момента Академия „Кулинарен историк“ очаква потвърждението за създаване на нова  категория рекорди “ Съдове реплика от 17 – 18 -ти век“ в Рекордите на Гинес.
На 4 май, в София, в Южния парк в „Юнашкия тиган“ ще сварим 2500 яйца на жив огън. Ще атакуваме рекорда на Гинес за най- много хора, боядисващи великденски яйца за 3 минути. Участието е безплатно. Вземете децата и доброто си настроения и елате заедно да боядисваме яйца, както са го правили от векове по нашите земи.
http://www.sobstvenik.com/?p=4728
Да си собственик не е само притежаване, а грижа и мъка.
http://www.sobstvenik.com/
Балкански рекорд за „Най-много хора правещи заедно Български мартеници за 5 минути“ http://www.babamartaworld.com/