Каквото и да похапнем, все го сравняваме с бабините гозби. Че как било, че като как е да си топнеш залчето, па и онази коричка, която не се постига с никакви съвременни химии.
Има обаче едни рецепти, свързани с типичното мъжко готвене. Бързи, вкусни и предимно замислени като мезе за юнашки трапези.
Старите юнаци учеха как се стъква нещо бързо за приятели. Баш дядовците са си прекарвали повечето време по овчарлък. А там жени няма.
Събрани около огъня, са си приготвяли манджица от каквото господ дал. Чеверметата и суджуците са хубаво нещо, но са били рядкост. Лук, чушки, чесън, сирене, кашкавал, мляко, овче месо и осолена сланинка, са били основните продукти пускани да клокочат в общата котленка. Сладката приказка за вехти войводи, тежки алтъни и кръшни моми е подклаждала вечерния огън.
Можем ли да върнем част от онова време поне за малко. Времето на коравите мъже, истинската храна и верните приятели. Да избягаме поне за малко от микровълновите печки, тефлоновите съдове и размазания вкус на химически продукт.
Днес вече можем да тупнем с крак и да си признаем.
Можем.
http://www.facebook.com/photo.php?fbid=406226266073329&set=a.406225769406712.107155.100000578778918&type=3&theaterЗапочнахме на ТРЕТИ МАРТ. Приготвихме една забравена копривщенска рецепта.
Запеканката. Всички сме чували за копривщенският суджук.Рецепти много, майстори още повече. Но докато се приготвя омесената кайма, трябва да се опитва.
Старите копривщени са добавяли малко накисната и изчистена от люспите червена чушка и са викали на помощ жарта от дъбовици. И така докато стане добрата рецепта. Да се пекне, че и комшиите да усетят.
Е усетиха. А и ние усетихме.
Идва времето на „Юнашкият тиган”
Най големия български тиган, като за юнаци.
И затова е ЕДИНСТВЕН. В последните дни на април в Копривщица ще го загреем за първи път. На жив огън ще приготвим :
„Свински късчета с пресни попски лукчета, гъби и градински подправки”
„Пилешки филенца с морковчета, пресен чесън и масълце ”
„Агнешки дреболийки по овчарски, с гъби, печени пиперки, попски лукчета и пресен джоджен”
Ще готвим на живо. Ще се поопърлим на огъня.
http://www.sobstvenik.com/?p=4114