Собственик История > Тайните на старите майстори

В Копривщица атакуват рекордите на Гинес

(1/1)

admin:

В Копривщица по време на тържествата, когато ще отбележим 136 години от избухване на Априлското въстание, ще бъде атакуван “Гинес”

 
 
Електронното списание “Собственик” поднесе интригуваща новина. На 29, 30 и 1 май в Копривщица ще бъде представен “Юнашкия тиган” пред едно от заведенията на възрожденска Копривщица, което носи подобно име.

Какво е интересното и интригуващото. Ангел Ангелов, по чиято идея и инициатива се осъществява, има намерение да кандидатства за най-голям тиган в България с този “юнашки тиган”. Копривщенският зет, живущ в столицата, често отмаря в родния град на жена си Велислава.

Този път той ще реализира друга своя идея и то по атрактивен начин. През тези три дни, с осигурените две каруци дърва, на жив огън ще бъде представено “чудото”, което е регистрирано вече, уверява ни инициаторът на тридневното кулинарно веселие с най-големия български тиган.
Всичко ще бъде “юнашко” – веселбата, заведението, пред което ще се проведе и тиганът, в който ще се приготвят над 300 гозби.

През почивните дни се срещнах с А. Ангелов, който с готовност отговори на въпросите ми, отностно предстоящото събитие и представянето на кандидатурата.
Най-големият български тиган е изработен от 78 кг. специална неръждаема стомана, с диаметър 150 см. и е проектиран за приготвяне на 350 порции едновременно на жив огън. Копривщенският дърводелец Найден Стефанов ще изработи двуметрова дървена дръжка, на която ще бъде изписано наименованието  «Юнашки тиган»
Организаторите кандидатстват в категорията  „Bulgaria’s Largest Frying Pan” на Guinness World Records™ . За целта са изпратени снимки и декларации за свидетелство. Ще бъде поканен нотариус, който ще присъства на замерването на 1 май във възрожденския град.
На въпроса ми как се роди тази идея, той бе категоричен, че трябва да има нещо, което да ни отличава и поясни че това е една традиция, която се използва в Мексико и Испания, когато има събирания на хора и се готви паеля. Според него това е опит да се възстанови част от посудата, използвана в мандрите на българите.

Млякото се е загрявало в подобни на «юнашкия» тиган широки съдове. Ние ще сготвим типични български гозби, за да има за повече приятели, уверява ме той.
Копривщенският дърводелец ще изработи и дървени пейки, защото «се опитваме да се върнем във времето на истинските мъже, на истинската храна и приятелство, което не умира след втория месец», категоричен е атакуващия Рекордите на Гинес.
Гост готвач на 1-ви май, когато ще стане официалния опит за атакуване «рекордите на Гинес», ще бъде Стефан Сърчаджиев-Съро. И което не е никак за пренебрегване Стефан Сърчаджиев е кум на предприемчивият копривщенски зет.

Гайдар и тъпан ще са неизменна част от необикновенното събитие. През тези три дни ще бъдат сготвени: свински късчета с пресни попски лукчета, гъби и градински подправки, пилешки филенца с морковчета, пресен чесън и масълце и агнешки дреболийки по овчарски, с гъби, печени пиперки, попски лукчета и пресен джоджен. А какво е агнешки дреболийки „по овчарски“ ще разбере всеки, който дойде и опита.
В менюто ще има и позабравени копривщенски ястия, категоричен е А.Ангелов. По издирена и забравена местна рецепта за домашна лютеница за разядка «Първата чушка», копривщенски тутманик. Рецептата за «Първата чушка»  твърди моят събедесник е от стари копривщенци, която никъде в България не се готви.
Всеки който иска, може да си закупи от два офиса на автогарата в София или на място в бистро „Юнаците“ както и от списание «Собственик» ваучер за присъствие на събитието и гарантирано меню .
Марияна Панчева
Копривщица

http://www.sobstvenik.com/?p=4128

Навигация

[0] Списък на темите

Премини на пълна версия