Докато dival си копира интересните неща (освен ако не му е омръзнало) имам едно такова питане - дали е осъществимо..
Идеята на енергоефективните къщи предполагам е да се пести. Обаче това е свързано с куп неудобства, дебели стени и т.н. Аз обичам навсякъде да свети, а не да светкам/гася като луд, фурната седи по 2 часа на 300 градуса докато нарежа нещата за пицата и т.н.
Т.е. по-интересно ми се струва - нормална къща (така че да може да си проветрявам зимата без да изчислявам как съм загубил лев и двайсе), но с някакъв независим енергиен източник, даващ достатъчно енергия, така че да има и за разхищение.
Единият вриант е да се инсталират разни съоръжения в двора, но за да се покрие изискването за достатъчно енергия, този двор ще прилича на индустриална зона.
И тук ми хрумна идеята - ако N на брой хора заедно инвестират в по-голям проект (каквито предлага dival в сайта си), може ли да се постигне на практика изнасяне на съоръженията и оптимални разходи (както за инсталациите, така и за поддръжка)? Приходите се разпределят на инвеститорите според дяла, който всеки е заявил в началото според нуждите си. С тези приходи си купуват електрическа енергия за дома където и да е. Може ли да се сметне, дали подобно нещо е осъществимо, какъв брой хора (домове) или просто малки инвеститори са необходими за осъществяването на голям проект, задоволяващ потребностите им.