Покажи участието

От тук може да видиш всички публикации на този потребител.

Публикации - admin

Страници: [1] 2 3 ... 17
1
Скъпи деца, ученици, учители и родители.
Станете част от събитието
Честита Баба Марта Свят / Happy Baba Marta World

На 27, 28 февруари и 1 март, в Централното фоайе на Национален Дворец на Културата, ще се проведе събитието „Честита Баба Марта Свят“ част от Балканския Рекорд „Най-много хора правещи Български мартеници за 5 минути в цял Свят“
Да разкажем и покажем на света Вълшебната традиция “Баба Марта“
Организатор на събитието е Фондация “НАЦИОНАЛЕН ТРЪСТ ЗА СЪХРАНЕНИЕ НА КУЛТУРНО ИСТОРИЧЕСКОТО НАСЛЕДСТВО БЪЛГАРИЯ”

Всеки желаещ може да участва, като рекордьор на 1 март 2014 г. от 11.00 ч. Българско време в София или мястото където се намира по света, за да правим заедно Български мартеници по стара българска традиция.
Училища, организации, семейства и общности могат да организират събитие на мястото където се намират и да се включат в Балканския Рекорд .
За да участвате, изпратете имейл на national.trust.bg@gmail.com с мястото където ще организирате включването в рекорда, телефон на организатора, скайп, сайт на организацията и брой очаквани участници.
Организаторите ще ви изпратят обратен имейл с официалния плакат и сертификат за регистрирано участие. Разпечатайте и попълнете. Плаката е в размер А3 а Сертификата А4. На 1 март в 11.00 ч. е официалното начало на Балканския рекорд. Ще осъществим връзка по скайп за директно предаване на Балканския Рекорд на изпратилите скайп акаунт.

Уважаеми учители, ще се радваме да популяризирате сред учениците конкурса и проявата, и да станете част от Рекорда с Вашето училище.
Можете да организирате групово участие от Вашето училище в събитието. Донесете отличителни знаци на училището – Плакат с герба, знаме, флагчета и други, които да отличат вашата група.
На мястото на събитието, ще има организирани работилници и ателиета за изработка на традиционни мартеници, за детски рисунки и за изработка и оцветяване на поздравителни картички. Всеки участник в Рекорда, ще получи сертификат от организаторите на събитието Балкански Рекорд „Честита Баба Марта, Свят“.  Празничната програма и много изненади са част от проявата.

Ако Вашето училище има танцови и певчески групи, творчески работилници, добре сте дошли с ваша програма и проява.
Фейсбук страница и събитие
https://www.facebook.com/Rekord1MartMartenica
https://www.facebook.com/events/240371056132849/
Конкурс за детска рисунка „Моята Баба Марта”
http://www.babamartaworld.com/?page_id=89
https://www.facebook.com/events/1459801767565786/
Конкурс за Българска мартеница „ Вълшебната традиция”
http://www.babamartaworld.com/?page_id=88
https://www.facebook.com/events/222543164600012/

Събитието е с благотворителен характер, в подкрепа на изграждането на „Възстановителен център за деца с онкохематологични заболявания„ http://www.decaohz.org/наСдружение „ДЕЦА С ОНКОХЕМАТОЛОГИЧНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ“
Носител на Балканския рекорд за „Най-много хора правещи заедно Български мартеници за 5 минути в цял свят“ ще е Сдружение „ДЕЦА С ОНКОХЕМАТОЛОГИЧНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ“

Рисунките и мартениците изпращайте на адрес:
гр. София, п.к. 1527, бул. “Ген. Данаил Николаев” №26
Дневен център за деца с онкохематологични заболявания,
Петя Цветкова
Благотворителен базар
https://www.facebook.com/events/268826163280670/
Сайт на събитието http://www.babamartaworld.com/
Фейсбук страницаhttps://www.facebook.com/Rekord1MartMartenica
До момента имаме координатори доброволци за градовете Видин, Монтана, Благоевград, Копривщица, Измаил в Украйна, Валядолид в Испания, Чикаго в САЩ.

Всеки може да организира събитието там където се намира. Нужно е само да свали официалният плакат на събитието и сертификата за участие, да ги разпечата и да впише мястото на провеждане, организацията и броя на участвалите.
Да се заснеме групата рекордьори и да ни изпрати снимката, Координационен център на събитието ще е Централното фоайе на НДК в София. Там в продължение на три дни на 27 и 28 февруари и 1 март, ще има работилници за мартеници и детски рисунки, Благотворителен базар на ръчно направени традиционни мартеници, био храни и традиционни български продукти.

Ангел 0885 632035
Велислава 0886 516565
За заявки за участие в Благотворителен базар в НДК
kulinaren_istorik@gmail.com 0888 333616

2
В рамките на Националната благотворителната кампания „Децата и традициите“ Фондация „Национален тръст за съхранение на културно историческото наследство България“ http://ntskinbg.ngobg.info/ организира събитието Балкански рекорд за „Най-много хора правещи заедно Български мартеници за 5 минути“ Официалния рекорд ще започне на 1 март, в 11.00 ч. Българско време и ще завърши 11.05ч. Българско време. Всеки желаещ, ще може да участва в правенето на мартеници и да подпомогне каузата която ще подкрепим.

В събитието ще могат да участват всички български градове, села, читалища, колективи и задгранични общности, които заявят участие и впишат брой участници. Заявилите участие ще получат работни и рекламни материали за участие в рекорда. След приключване и преброяване, ще получат официален сертификат за участие и регистрирания брой участници.

Каузата която ще подпомогнем всички заедно с участието си е „Възстановителен център за деца с онкохематологични заболявания„ http://www.decaohz.org/?cid=5&NewsId=10 на Сдружение „ДЕЦА С ОНКОХЕМАТОЛОГИЧНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ“
Център за възстановяване на деца

Носител на Балканския рекорд за „Най-много хора правещи заедно Български мартеници за 5 минути в цял свят“ ще е Сдружение „ДЕЦА С ОНКОХЕМАТОЛОГИЧНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ“

Фондация „Национален тръст за съхранение на
културно историческото наследство България“

Програма „Балканска книга на рекордите“
https://www.facebook.com/BalkanBookofRekords

national.trust.bg@gmail.com

https://www.facebook.com/Rekord1MartMartenica

https://www.facebook.com/events/240371056132849/

http://www.babamartaworld.com/

3
Най-големия тиган в България „Юнашкия тиган“, в който Ути Бъчваров никога няма да готви

През последната година по събори, фестивали и празненства добиха популярност два големи съда в които се приготвят най различни рецепти. Юнашкият тиган на Национална академия „Кулинарен историк“ и „Локомотива“ на Ути Бъчваров.
Малко предистория за „Юнашкия тиган“

Съдът е изработен от лицензиран производител на оборудване за хранително вкусовата промишленост, от стомана Марка 316. До момента в него са приготвени над 32000 порции Юнашки кебап във всички разновидности познати в българската кухня. Широк е 150 см. , дълбок е 20 см. и тежи 78 кг. без дръжката и допълнителното оборудване. В Юнашкия тиган бяха сварени 2700 яйца на жив огън за поставянето на световен рекорд за „Най-много хора, боядисващи великденски яйца за три минути“ на Голямата поляна в Южния парк.

В Жеравна на „Събора на фолклорната носия“ с този тиган беше поставен „Балкански кулинарен рекорд“ като за 24 часа, 6 човека приготвиха 5000 порции Юнашки кебап, като всички зеленчуци бяха приготвени на ръка. Всичко това екипа на Академия „Кулинарен историк“ направи без спонсорства и участие в европроекти.

За „Локомотива “ на Ути знаем малко. От пресата разбираме че това е част от локомотив произведен 1908 г. Доколко е удачно да се готви в това съоръжение, ще оставим да преценят хората които разбират от тези неща. Но това не е тиган, нито като състав на материала, нито като визия.  Че не е най-големия е видно от пръв поглед.

Знаем само, че бабите ни не са готвили в джанти, каросерии или остатъци от самолети, подводници и локомотиви.
В Най-големият български тиган ще продължаваме да припомняме приказката за бабините гозби и сладките приятелски спомени. И ще го правим по досегашния начин. Защото бабите ни, не са взимали субсидии за да ни разказват приказки.

Ако екипа на „Локомотива“ сметне че не сме прави, готови сме да покажем какво можем в директен кулинарен двубой.

А иначе рецептата ни е позната.
150кг. месо, 80кг. лук, 30кг. моркови, 80кг. гъби и кубик дърва.

С  Най-големия български тиган „Юнашкия тиган“ в който Ути Бъчваров никога няма да готви.

Ангел Ангелов
Академия “Кулинарен историк”
Фондация “Национален тръст за съхранение на културно историческото наследство България”
Mail: national.trust.bg@gmail.com
Тел: 0885632035

http://www.sobstvenik.com/?p=4831

4
Вестник "Златна Българска Гайда" Вестник за традициите, бабините приказки и съхранените спомени.

Gayda Big Broj 1

5
Национален фестивал „Златна българска гайда“
ПРОГРАМА
06. Септември 2013.
10.30ч. Официално откриване на Национален фестивал „Златна българска гайда“
11.00 ч. Представяне на занаятчии и местни производители на зеленчуци и млечни продукти. Базар на селскостопански продукти и изделия и консумативи за фермери.
11.30ч.Начало на конкурсната програма Гайдарско надсвирване  „Златна българска гайда“
12.30 ч. Представяне на автентични рецепти „Копришки кебап“ и „Дробчета по овчарски“ приготвени от Академия „Кулинарен историк“ в Юнашкия тиган
13.00ч. Представяне на танцовите състави от любителските клубове по народни танци  на „Хорището“
14.30 ч. Засаждане на основните репери на „Първата жива къща“  в ЕкоФест Парк „Кулата“
16.00 ч. Представяне на певческите групи за автентичен фолклор.
17.30 ч. Награждаване на участниците от първия конкурсен ден
 
07. Септември 2013
10.30 ч. Представяне на производители на зеленчуци и плодове от района. Животински пазар ,аксесоари и производители на фуражи  за фермерите.
11.30 ч.Начало на конкурсната програма Гайдарско надсвирване  „Златна българска гайда“
12.30 ч. Представяне на автентични рецепти  „Дробчета по овчарски“ приготвени от Академия „Кулинарен историк“ в Юнашкия тиган
13.00 ч Кулинарен конкурс  за най вкусен „Копришки тутманик“ и представяне на автентични рецепти
14.00 ч. . Кулинарен конкурс за най-добро сладко от черни боровинки „Средногорска майсторица“
15.00 ч. Засаждане на родова гора от представители на родове от град Копривщица.
16.00 ч. Концерт и награждаване на победителите в конкурсите, надсвирването и  надпяванията.

http://www.sobstvenik.com/?p=4795

6
От известно време подготвям идея за едно по различно място. Ще правим ЕкоФест Парк "Кулата". В околностите на Копривщица, на 35 дк. ще опитаме да подредим материали взети от място и да създадем място за почивка, забавление и полигон за възстановяване на стари строителни технологии. С работилница за изпичане глинени съдове, малки модели на дамла къща, плетарка и уземна къща. Няколко вида пещи и огнища за приготвяне на храна. Овчарска сая, само с клони, дърво и слама. Проекта не е подкрепен от евро парици. Каквото успеем, ще го сторим със собствени сили и приятелска помощ.

Има една фраза която си повтаряме често. "Баба ми не е взимала пари от еврофондове за ди ми разказва приказки"
Та това смятаме да направим. Да разкажем приказката на спомените, споделената храна и вкусът на приятелството.

Започваме с почистване на мястото. Ще моля за съвети, помощ и мнения. Живот и здраве, първия етап на идеята ще открием с гайдарско надсвирване "Златна българска гайда" на 6.7.8 септември.

Като начало търся майстор, който може да иззида пещ за хляб, само с камък и кал. Моля ако някой се наема да ми пише на лични или на info.angelov@gmail.com

8
http://ruse-news.com/v-sofiya-boyadisvaha-yaica-za-gines/
http://economic.bg/news/19040/1/1/Bulgariya-s-rekord-na-Gines-za-boyadisani-yajca.html
http://www.bnews.bg/article-75653
http://bgnews.me/%D0%B2%D0%BB%D1%8F%D0%B7%D0%BE%D1%85%D0%BC%D0%B5-%D0%B2-%D1%80%D0%B5%D0%BA%D0%BE%D1%80%D0%B4%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%BD%D0%B0-%D0%B3%D0%B8%D0%BD%D0%B5%D1%81-%D0%B7%D0%B0-%D0%BD%D0%B0%D0%B9-%D0%BC%D0%BD/
http://flip.bg/cluster/f8b78fb3d575fa8c6e8fa2f1cd73972e
http://www.voevmedical.com/%D1%80%D0%B5%D0%BA%D0%BE%D1%80%D0%B4-%D0%BD%D0%B0-%D0%B3%D0%B8%D0%BD%D0%B5%D1%81-%D1%81%D0%BE%D1%84%D0%B8%D1%8F-4-%D0%BC%D0%B0%D0%B9-2013-%D0%B3/
http://profit.bg/news/Postaviha-Gines-rekord-v-YUzhniya-park/nid-106437.html
http://dartsnews.bg/News/47036
http://www.moreto.net/novini.php?n=209732
http://news7.bg/%D0%9D%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D0%BD%D0%B0/%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F/%D0%9E%D0%B1%D1%89%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%BE/%D0%A0%D0%B5%D0%BA%D0%BE%D1%80%D0%B4-%D0%B7%D0%B0-%D0%BD%D0%B0%D0%B9-%D0%BC%D0%BD%D0%BE%D0%B3%D0%BE-%D0%B1%D0%BE%D1%8F%D0%B4%D0%B8%D1%81%D0%B0%D0%BD%D0%B8-%D1%8F%D0%B9%D1%86%D0%B0_l.n_i.7124_c.22.html
http://www.bulgariasega.com/interesting_facts/17613.html
http://radar.bg/bg/2013-05-05/article/5942685_%D0%A1%D1%82%D0%BE%D1%82%D0%B8%D1%86%D0%B8_%D0%B1%D0%BE%D1%8F%D0%B4%D0%B8%D1%81%D0%B2%D0%B0%D1%82_%D1%8F%D0%B9%D1%86%D0%B0_%D0%B2_%D0%AE%D0%B6%D0%BD%D0%B8%D1%8F_%D0%BF%D0%B0%D1%80%D0%BA_%D0%B2_%D0%BE%D0%BF%D0%B8%D1%82_%D0%B7%D0%B0_%D0%93%D0%B8%D0%BD%D0%B5.html
http://akademika.bg/2013/05/%D1%81%D1%82%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D1%87%D0%B0%D0%BD%D0%B8-%D1%81-%D1%80%D0%B5%D0%BA%D0%BE%D1%80%D0%B4-%D0%B7%D0%B0-%D0%B1%D0%BE%D1%8F%D0%B4%D0%B8%D1%81%D0%B0%D0%BD%D0%B8-%D1%8F%D0%B9%D1%86%D0%B0-%D0%B7/

10
Easter Guines Record in Sofia, Bulgaria

11
„Юнашкият тиган“  се роди от една идея, която стана наша кауза. Идеята  за съхранение на традициите и историческата кухня. За съпреживяването при приготвяне на храна, за приятелското хортуване около огъня. За спомена от детските години, за лютеницата, пушека и  бабините вкусове.

Обиколихме България, готвихме в Копривщица, Трън, Жеравна, Разград, Благоевград, Сопот. Събитията  на които бяхме гости, бяха посетени от хора  запленени от традициите, историята и фолклора.
Академия „Кулинарен историк“ обяви своята идея за създаване на „Юнашки тиган“ по време на тържествата по случай 3- март в Копривщица през 2011 година. В продължение на година с помощта на историци, професионалисти и специалисти в производството на съдове за хранително-вкусовата промишленост, започнахме проучване и техническото изработване на „Юнашки тиган“. 

Автентичните съдове са били от мед и бакър, което беше и нашето желание за изработка. Но след редица професионални консултации и необходимостта от практическото ползване на съда за готвене, технолози от хранително вкусовата промишленост ни препоръчаха да бъде направен от специална стомана.
За огромен съд от мед и бакър, в който ще се готвят хиляди порции храна, е твърде опасно да не можем да контролираме окисляването на материала. Също така би било недопустимо от наша страна да не бъдем изрядни и от хигиенна и от законова основа, при всички необходими сертификати изискващи се от съответните органи. Така нашата реплика беше изработена от специална стомана, с размери на „Юнашки тиган“ – диаметър 150 сантиметра, дълбочина 20 сантиметра и тежаща 78 килограма. Дървената дръжка е уникална изработка от майстор занаятчия и е с размери 210 см.

„Юнашки тиган“ е реплика на старинните тигани от Старопланинските и Средногорските мандри. В такива тигани се е подгрявало млякото.  Всички технически данни за изработката му са направени от специалисти в хранително – вкусовата промиленост и защитени с всички разрешителни за готвене.  Днес „Юнашки тиган“ е като нов, една година по-късно. След 12500 приготвени в него вкусни порции, той все още блести.
Така извървяхме пътя от идеята до изработката на огромния тиган, който да е наш помощник в популяризирането на исторически гозби от Академия“Кулинарен историк“.

Първата гозба в „Юнашки тиган“ пукна заедно с пушките от Копривщица. Началото беше поставено.  На 29 април, 2012 година  в 7.00 сутринта запалихме за първи път огъня на Националната академия „Кулинарен историк“. Заедно с шеф Пеньо Иванов,   съосновател на А. Р. И. З. – 7 се изправихме пред предизвикателството да приготвим храна в един съд, който в оригинален вид е използван от мандраджиите в Стара планина и Средна гора. Събуждахме една легенда. Легендата за старите овчари, семейните мандри и сладките приказки около огъня.

Първият български най-голям тиган -  “ Юнашки тиган“ е и рекордьор в Гинес рекордите. С регистрацията си на 1 – ви май 2012 година, за най-голям тиган  реплика. В момента Академия „Кулинарен историк“ очаква потвърждението за създаване на нова  категория рекорди “ Съдове реплика от 17 – 18 -ти век“ в Рекордите на Гинес.
На 4 май, в София, в Южния парк в „Юнашкия тиган“ ще сварим 2500 яйца на жив огън. Ще атакуваме рекорда на Гинес за най- много хора, боядисващи великденски яйца за 3 минути. Участието е безплатно. Вземете децата и доброто си настроения и елате заедно да боядисваме яйца, както са го правили от векове по нашите земи.
http://www.sobstvenik.com/?p=4728

12
Фондация “НАЦИОНАЛЕН ТРЪСТ ЗА СЪХРАНЕНИЕ НА КУЛТУРНО ИСТОРИЧЕСКОТО НАСЛЕДСТВО БЪЛГАРИЯ” обявява създаването на нова програма.
„Балканска книга на рекордите ©“  “Balkan Book of Records ©“

След успеха на начинанието ни Национална академия „Кулинарен историк“, дойде времето да покажем и най-интересните, най-старите, най-малките, най-големите и най-балканските истории, събития, начинания и културни, кулинарни и исторически постижения на Балканите. По нашите земи са се случвали невероятни неща. За колко от тях знаем истината или времето. Най- старото злато, най-голямата битка, най-малката гайда, най-стария град.

Всичко това ще съберем на едно място. Подкрепено с документи за историята и доказателства за съвремието. Регламента за вписване в “Балканска книга на рекордите ©“  “Balkan Book of Records ©“ е готов. Вписването в базата данни и изданието е безплатно.
За информация и предложения: national.trust.bg@gmail.com

13
В Юнашки тиган ще се сварят хиляди яйца за българския Гинес рекорд

От близо година един огромен тиган шета из родината. Около него се въртят доброволци и приготвят стари гозби по събори и фестивали.До днес в огромния тиган са приготвени 12500 порции по бабини рецепти. На 04 май Юнашкият тиган ще смени предназначението си.

В него представители на Академия „Кулинарен историк“ще сварят на жив огън 2500 яйца, за да счупят рекорда на Гинес за най-много боядисани великденски яйца за три минути. В начинанието ще може да участва всеки, който иска да стане част от българския рекорд.
Събитието се организира от фондация „Национален тръст за съхранение на културно историческото наследство България“
Рано сутринта, на Велика Събота, яйцата ще бъдат сложени в Юнашкия тиган и ще бъдат сварени на огромен огън. Около обяд, всеки желаещ ще получи сварено яйце и допълнителни прибори, за да се подготви за официалната церемония по поставянето на рекорда.

 В боядисването на великденските яйца за поставянето на Българския Гинес Рекорд, ще се включат 2013 участника , 150 човека помощен персонал и организация, 200 човека от читалища и фолклорни състави, 80 човека представители на занаятчийски задруги и производители.
Всички действия ще бъдат наблюдавани от нотариус и специално създадена комисия. Рекордьорите ще получат сертификат за участието си. От ранна сутрин на специално изградената сцена, ще се представят читалища и фолклорни състави. С началото на събитието ще отвори врати „Великденски базар“ на който ще се представят традиционни български храни, напитки и занаяти. Всички гости на събитието ще могат да опитат 3000 порции от „Чорбаджийски кебап по гергьовски“ приготвен в Юнашкия тиган.. Ще завършим с Великденско хоро.

Събитието цели да популяризира съхранената традиция на православието по нашите земи.
Българските традиции са част от нашето ежедневие. Помним ги, пазим ги, радваме се на съхраненото. Боядисването на яйца е част от нашите спомени. Шарените яйца, изцапаните пръсти, бурканчетата и чашките са връзка с нещо което лека по лека губим. Бабите вече нямат време да разказват приказки.
Няма да гоним великденски зайчета, няма да събираме яйца по поляните. Ще ги боядисваме, както се е правило от векове по тези земи.

Събитието не е подкрепено от европрограми или проекти.
Ще бъдем благодарни за всяка подкрепа от българския бизнес.

За контакти:
Тел. 0885632035 Ангел Ангелов
mail: national.trust.bg@gmail.com
Фондация „НТСКИН България“
За събитието ще бъде създаден специален рекламен филм и сувенири за спомен, където спонсорите ще бъдат отбелязани.
При изготвянето на документацията за признаване на опита за кандидатстване, която ще бъде изпратена в централата на Guinness World Records .

С предложението ни за сътрудничество Ви предоставяме възможност да рекламирате бизнеса си и представите продуктите си по един уникален начин.
Фондация „НТСКИН България“през 2012г. с програмата Национална академия „Кулинарен историк“беше организатор и участник на събития в Копривщица, Трън, Жеравна, София, Разград, Благоевград, Сопот. Приготвихме 12500 порции стари български гозби в Най-големия български тиган „Юнашкия тиган“ . Събитията бяха посетени от над 65000 човека.

Независимо от решението Ви за участие в програмата, бихме искали да поканим, Вас и вашето семейство, да споделите с нас емоцията и предизвикателството на „България – част от Гинес рекордите“
Ако желаете да дарите сума в подкрепа на събитието популяризиращо родните традиции, банковата сметка за дарения е
“НАЦИОНАЛЕН ТРЪСТ ЗА СЪХРАНЕНИЕ НА КУЛТУРНО ИСТОРИЧЕСКОТО НАСЛЕДСТВО БЪЛГАРИЯ”
 Банкова сметка BG16BUIN95611000364422
БЦ „Опълченска“ Алианц Банк България АД

14
С Юнашки тиган родолюбецът прославя кулинарните ни традиции.
Един неуморен българин кръстосва държавата нашир и надлъж с огромен Юнашки тиган, в който бърка кебап по стари рецепти, а после го раздава на гладниците по събори и фестивали. Мечтата му е да вижда около себе си много хора, щастливи в съвремието си, но и здраво стъпили на традициите. Идеята за мнозина звучи екстравагантно, особено като се има предвид, че човекът е с амбиции всяка година да сръчква Гинес с нов български рекорд.

Представяме ви Ангел Ангелов – голям на ръст нашенец с още по-големи идеи. Неизменна част от визитката му е характеристиката, че е копривщенски зет. Вземайки си жена от китния подбалкански градец, той сякаш прихваща и от неспокойния дух на жителите му – наследници на славни герои. И Ангел си поставя задачата именно да съхрани безценната ни родова и национална памет.

Като председател на „Национален тръст за съхранение на културно-историческото наследство България“ Ангел Ангелов развива смайваща с мащабите си дейност, в която бихме открили дори възрожденски плам. Показва ми две от книгите, които издава със съмишлениците си. „Копривщица в сърцето“ е с автор Вельо Дебелянов, роднина на Димчо Дебелянов.
Оказва се, че именно прочутият архитект е „виновник за превръщането на Копривщица в град музей. Той е създател и на една от най-известните жилищни кооперации в София на Орлов мост, която носи името „Асеновец“. Другата книга – „Обсебен“, е на първия носител на литературната награда „Димчо Дебелянов“ – учителя от Френската гимназия Георги Н. Киров. „Уникален човек. Такива стихове и есета за поета няма да намерите в нито един учебник“, хвали го Ангелов.
За съжаление повече от 50 книги не сме продали, обикновено ги подаряваме, уточнява Ангел. Той е особено горд от диска със стихове на Дебелянов, който продуцират. Те са прочетени от Стефан Сърчаджиев-Съра, негов кум. Оказва се, че за записа Стефан се е консултирал със самия Сава Хашъмов, известен като най-добрия четец на Дебелянов.
Хашъмов отглежда Стефан като свое дете след смъртта на баща му, режисьора проф. Стефан Николов Сърчаджиев. „Аз исках да го направим със Савата и Стефан – стария и младия, но Хашъмов не се чувстваше добре“, разказва Ангелов. Школата на майстора и намесата му обаче безспорно си личат.

Каквото и да си говорим за идеите на Ангелов, най-популярна си остава инициативата му „Кулинарен историк“, в рамките на която се правят възстановки на стари рецепти за приготвяне на храна. Въоръжен с Юнашкия тиган – реплика на стар мандраджийски съд от 17-18 век с диаметър 1,50 м.
Ангел и съмишлениците му обикалят фестивали и събори и бъркат юнашки манджи за юнашки гърла. За по-малко от година тиганът навъртява огромен километраж – посрещат го в Копривщица, Трън, Разград, Жеравна, Благоевград и Сопот. И в момента не спират да ги канят – стига да се намери спонсор и тръгваме, казва Ангел. Повече от година му отнема направата на Юнашкия тиган, който кандидатства за Гинес като най-голямата реплика на традиционен български съд.

Свързва се с представители на най-различни фирми, които като разберат какво се иска от тях, започват да гледат странно. „Сигурно са ме помислили за луд“, казва си Ангелов, но в крайна сметка го изработват в Пловдив. Материалът е специална неръждавейка, която отговаря на изискванията на ХЕИ. Иначе оригиналът бил от мед и трябвало да се калайдисва. Това обаче притеснило готвачите, защото цялото им начинание щяло да рухне след алергична реакция на някого от гладниците.
Ангел Ангелов издава основната рецепта, по която готвят навсякъде из страната – кебап. В зависимост от традициите на населеното място обаче основата от месо, лук и моркови се видоизменя. Ангелов е категоричен, че никога няма да забрави първата си изява пред публика в Копривщица. Тогава обявили, че ще готвят яхния от свински късчета с попски лукчета. За целта Ангелов закупил над 120 кг балучка – „Стана страшно – няма белене. Имаше момент, когато щяха да ме линчуват“, казва той, уточнявайки, че съпругата му също му се вързала на акъла и готви редом с него.

Тогава му хрумва да се обърне за помощ към копривщенските баби. Събира ги, връчва им по една кофа с лук и им поръчва да обелят балучката до другата сутрин. „Казах им: каквото изчистите, изчистите, останалото боднете в градината, че поне да не го хвърляме“. В крайна сметка бабите свършили работата, а гозбата станала да си оближеш пръстите. Проблемът бил, че като чули, че ще има уникална гозба, се изсипали 15 000 души, а те сготвили 700 порции. „Стана малко като с гръмването на първата пушка на Априлското въстание, имаше възрожденска атмосфера, но втори път няма да се хвана на такава въдица“, казва Ангелов. На 1 май тази година ще сготвим 3000 порции, за да има за повече хора.
Всички ненахранени гладници мигом се втурнали по кръчмите, а ресторантьорите чак до Клисура благославяли нашия човек.
 
В Сопот ги очаквала друга изненада. За „Трифон Зарезан“ общината финасирала гостуването им в рамките на събора „Вино и любов“. Солидно подгрели поогладнелите мераклии се втурнали към юнашкия тиган, в който се бъркал „Старопланински кебап по сопотски“. Той включвал 150 кг прясна свинска плешка, лук, чушки, праз и моркови. Ангел добавил и килограм мас, собствено производство. „Бутнаха масите, все едно ще атакуват банка“, спомня си готвачът, който сериозно се поуплашил, че първите редици ще паднат право в Юнашкото огнище.

Наложило се да вземе микрофона и да успокои хората, че храна има за всички. Именно в Сопот за пръв път той лансира и новата си идея за Юнашка скара. На нея всеки можел да сложи каквото си е донесъл сам от хладилника – 550 кебапчета можело да събере. Някои си носели и личните скари от дома. Ангел особено много бил впечатлен от модел с джанта, а върху нея решетка от хладилник.
„Беше страхотно. Даже и да е намръщен, човек няма как да не се усмихне при гледката на гигантския димящ тиган, а около него пълно с хора, които бъркат“, откровен е Ангелов, според когото този тип готвене зарежда храната със страхотна емоция.
В Разград ги подлагат на друг изпит. Трябвало да приготвят „Капански кебап“. А капанците, затворен етнос с дълбоки корени и уникални традиции, които живеят в този район, били особени чешити. Оказало се, че кебапът им не става без чушки от туршия.

Притеснен, Ангелов трябвало да импровизира и цяла нощ мариновал чушки в лимонов сок.
Въпреки че за кратко време натрупа опит и известност, Ангел Ангелов няма никакво намерение да спира дотук.

 На 4 май (Велика събота) той кани всички софиянци на събитието „България – част от Гинес рекордите“, за да се включат в опита за подобряване на рекорда на Гинес по брой боядисани яйца за 3 минути. За да прославят родната православна традиция, той и хората му ще сварят 2500 яйца в Юнашкия тиган, а след това ще ги раздадат на мераклиите заедно с чашка и боя.
Мястото е голямата поляна на Южния парк. На 6, 7 и 8 септември пък в Копривщица Ангелов кани всички на фестивала „Златна българска гайда“ на вкусна трапеза под звуците на гайда. „Ще съберем гайдари от цяла България и ще бъде щура веселба“, обещава той.
АГЛИКА ГЕОРГИЕВА
http://novinar.bg

15
Читалня / Как се прави пърленка
« -: 14 Април, 2013, 00:21:02 »
 
Независимо колко вредно е да се ядат тестени продукти, българската кулинарна традиция повелява на масата ни винаги да присъства хляб. Той може да бъде приготвен по най-разнообразни начини. Могат да се направят мънички питки, голяма пита, пърленки. Всеки, който е прекарал някакво време на село, си спомня онзи хляб, който имаше страхотна хрупкава коричка и много мека среда.

Обикновено повечето от нас се прибираха не с целия хляб, защото топъл беше още по-вкусен и изкушението беше твърде голямо. В наши дни вече можем да си купим хлебопекарна, където да си приготвяме различни видове хляб – бял, черен, със някакви семена, сусам, подправки, дори зеленчуков. Той доста наподобява т.нар. селски хляб.

Но и едни други питки от тесто стават много вкусни и ни връщат в едно по-различно време. В заведенията са доста нашумели. Става дума за пърленките. Можете да си поръчате обикновена, с кашкавал, с чесън и т.н – най-разнообразни.

Пърленката представлява нещо като палачинка от тесто, която се пече. Става като хляб с тази разлика че е по-хрупкава и много наподобява питка за джоб. За да си приготвите пърленка у дома, не са ви необходими кой знае какви продукти. Ние ще ви предложим да си направите чеснова пърленка с риган. Ако предпочитате – просто сменяте заливката, тестото е универсално за всякакви пърленки.


Първата тънкост при приготвянето е свързана с броя яйца – може да добавите 1 яйце, както е в повечето рецепти, но спокойно можете да си направите хлебчетата и без него. Да видим сега кои са необходимите продукти, каква е технологията и къде е майсторлъка в направата им:

Пърленки

Необходими продукти: 1 бр яйце, 400 мл кисело мляко, ½ кубче мая, 500 г брашно, 1 с.л сол, 1 ч.л захар, 4 с.л олио, 100 мл вода, щипка сода за хляб

Начин на приготвяне: Започваме с маята – хубаво е да бъде от маята на кубчета, от което ще ви трябва само половината. Ако използвате на прах – нужни са 20 г. замесвате тесто от продуктите, като най-важно е брашното да премине през ситото.

Освен това е добре да имате повече от половин килограм брашно – пропорциите на брашното, когато става дума за тесто не са винаги точни. Зависи от доста неща, например от големината на яйцето. Ако не разполагате с толкова мляко, може да сложите само 200 мл и останалото да допълните с вода.


Освен това всички продукти, които са извадени от хладилник трябва да постоят поне половин час на стайна температура. Започвате да ги приготвяте – първо сложете содата в млякото и добавете яйцето в голяма купа, разбийте. Постепенно слагате брашно. Маята трябва да шупне заедно със захарта, добавяте и нея, олиото, солта и водата. След това продължавате с брашното.

Получава се меко хубаво тесто – омесете го, за да не бъде „рошаво”. Оставяте го в купата в стая, където трябва да е топличко – завийте купата с кърпа. Стои така 30 – 40 минути. След това започвате да късате топки – с приблизителна големина като на топки за тенис и разпъвате с ръце, за да се получи лист от тестото. Големината всъщност няма никакво значение, можете да си ги направите колкото големи искате.

Ако искате, ползвайте точилка за разтягане на топките, но пърленката е точно това – голяма кора хляб в неправилна форма. Не особено идеалният й външен вид няма да има значение, след като я опитате.

Следва да я намажете със следната смес – 3 пресовани скилидки чесън, 2 с.л масло и риган. От тези продукти си правите сос и намазвате всяка пърленка преди да я изпечете. След това я слагате на оребрена скара, грил тиган или обикновен тиган, но без мазнина. Изпичат се бързо – скарата или тигана трябва да са загряти. Приготвят се за около 4 минути всяка.

Страници: [1] 2 3 ... 17