Покажи участието

От тук може да видиш всички публикации на този потребител.

Теми - OwnerBG

Страници: 1 2 [3]
31
Легенди от Видинския край

8. Момин вир — Черната скала
Кръстьо Джонов
 
На 35 км югоизточно от гр. Белоградчик, на 35 км западно от Кутловица и на 42 км южно от Ломпаланка под варовития венец Зъбера е разположено село Белотинци. Селото е заобиколено от планинска верига — предпланина на гордия и величествен Хемус. Тук се е забил в синьото небе връх Стовци, който на запад се снишава и свежда гръб, за да може през него да мине буйният планински поток Кърачица. А оттук Стовци започва да увеличава своя ръст, за да отдели горите, пасищата и ливадите на Белотинци от имотите на село Превала. Под този венец се намира Бъчвата — Големият хилядолетен камък, от който творецът време е изваял същинска бъчва с единия си край завързана здраво за скалния венец на Царски камък, а другият завързан чак над село Гюргич за връх Бабу. Издутата част на бъчвата е високо изпъкнала в пространството и се вижда далеч от Дунавската равнина.

Според легендата тази каменна бъчва била дотъркаляна до тук от някакъв древен исполин, за да слага в нея виното си, което добивал от много декари лозе, което притежавал в едрозърнестия песъклив Косер.

В подножието на бъчвата е проснала снага Царска поляна — то е равното планинско било, покрито есен, пролет и лято с кадифено-зелени треви, по които волни стада пасат ден и нощ.

http://www.promacedonia.org/gp_kd/gp_kd_08.html

32
От къде се е пръкнало това име чорбаджия. Това е турска дума. Означава лице, което изпълнявало службата готвач при еничарското огнище, където главната храна била чорбата. Османлията при обиколка по българските земи при липса на ханове отсядал, оставал за нощуване и му била поднасяна храна: чорба и прочие. Естествено това ставало у някой по-заможен селянин- чорбаджия. Найден Геров в своя речник определя чорбаджията като: “богат човек, богаташ, болярин, големец, първенец, господар, стопанин”.

Еленските чорбаджии не са били непогрешими, ангели и светии. Обаче при техните, може би немалко грехове, заслугите идат да покрият недостатъците им- казва Неофит Хилендарски Бозвели- и със своето любородие те са принесли грамадни заслуги на обществеността, на просветата, на черковата и на народния поминък”.Приятно четене
http://history.elena.bg/chorbadji.htm

33
Кога зашумят шумите / Koga zashumiat shumite - Костадин Гугов

34
Раздумки и хрумки / Хора и тропаници
« -: 01 Юни, 2010, 12:07:04 »
Пробуждане на Пролетта - Дико Илиев - DIKO ILIEV

35
Мера според мера- ДЕН ДЕНУВАМ / Den denuvam

36
Кой си, къде си
Промяната на настоящ и постоянен адрес става в общините

Силвия Радославова

Глаголът живея има две значения – съществувам и обитавам. Разликата между тях е чужда на българското законодателство, което не приема, че първото е възможно без второто. Адресната регистрация е необходима, за да си изкараш лични документи, да упражниш правото си на глас, дори да получиш социални помощи и обезщетения за безработица. Сега истинският адрес е актуален покрай хилядите изтичащи паспорти и лични карти.

Адресната регистрация освен необходима е и задължителна според българското законодателство, а при промяна на адреса това трябва да се обяви в общината в 30-дневен срок. Глобите за нарушение са от 20 лв. до 200 лв. Никой обаче не следи това и кампанията обикновено се случва покрай ваденето на нови документи. Като в момента.

Как 

Промяната на настоящия и постоянния адрес се извършва от служители на ЕСГРАОН (Единна система за гражданска регистрация и административно обслужване на населението) на общините и кметствата. На територията на град София това става според района. Ако например лицето живее в кв. "Манастирски ливади", трябва да подаде заявление в службата на община Витоша.

На интернет страниците на някои райони в София са качени образци на заявленията за промяна на постоянен адрес, както и необходимите документи, които трябва да бъдат представени. Най-често тава са лична карта, заявление и бележка за платена такса. Образци на заявленията могат да се купят на място в общините.

На някои места заради кметски заповеди се изискват и нотариални актове за собственост. В други обаче представянето е задължително, затова е добре предварително по телефон да проверите или да носите копие от документа със себе си.

Кметовете на райони издават заповеди за реда, по който се променя адресната регистрация. Сроковете са кратки, най-често това става веднага, след представяне на документите на гишето, макар и някои районни кметове да са заложили по-дълги срокове - от 3 до 7 дни след подаването на заявлението. Таксата за издаване на удостоверяване за промяна на постоянен адрес е 2.50 лв. Промяната се прави лично и на място, но в случай  че е невъзможно, може да се упълномощи нотариално друго лице.

Има разлика между заявяване на постоянен и настоящ адрес. Вторият е този, на който лицата се регистрират само като временно пребиваващи. При това положение в някои райони, за да се впише адресът, е необходимо съгласието на собственика на имота. То се дава чрез декларация. Най-често в тази ситуация са хората, които живеят под наем. Настоящият адрес се заявява чрез адресна карта, образци от която има в общинските служби.
Информацията от ЕСГРАОН се подава всекидневно към МВР. Въпреки това при ваденето на документи за самоличност от районните полицейски управления искат преснимано копие на жълтата бланка за промяна на адреса.

Изключения са...

Според Закона за гражданската регистрация на един адрес не могат да бъдат регистриран такъв брой лица, който надвишава три пъти броя на лицата, които обичайно могат да населяват едно жилище. Образно казано, в един двустаен апартамент не могат да бъдат регистрирани 20 души. А това се случва често в последните години. От район "Люлин" обясняват, че ги заливат с жалби на собственици, които получават чужда кореспонденция или посещения от кредитори в търсене на длъжници. За да се избегнат такъв вид изненади, при заявяване на постоянен адрес или промяната му хората могат да декларират изрично, че забраняват вписване на други лица на адреса без съгласието им.

Собствениците на мезонети и ателиета също могат да се сблъскат с неприятна изненада. Без точно обяснение в някои общини в столицата им се отказва вписване на адрес. След дълго чакане и много въпроси обитателите на такива имоти ще разберат, че причината не е специална разпоредба. Просто софтуеърът на общините е стар и има само апартаменти, а ателиета и мезонети не съществуват.

Друга особеност е, че при вписването на новородени деца, ако родителите са регистрирани на различни постоянни адреси, трябва да изберат на кой да впишат детето си. Ако адресите им са настоящи, се вписва този на майката.

Българите, които живеят в чужбина, заявят български постоянен или настоящ адрес в консулските служби на съответната държава. А тези, които не могат да посочат постоянен адрес в България, но са нейни граждани, се вписват служебно в регистрите в район "Средец" на град София.

http://www.capital.bg/biznes/moiat_kapital/2010/05/28/908112_koi_si_kude_si/

37
http://martinsimeonov.wordpress.com/

Цената на един строеж е предимно точни сметки и коректни изпълнители.
Сметките могат да се направят с програмата от горния линк.
Остават коректните изпълнители.
Там софтуер няма, но има препоръки на доволни клиенти.

38
И ще го усетим много скоро.
Педстои да влезнат в сила кадастралните карти на няколко района в гр. София.
Изготвени са безобразно, с огромно количество недопустими грешки.
Тук ще се побликува инфо кой и къде е спечелил търг за изготвяне на кадастрални карти и какви са сроковете за обжалване.
Предстои ни драма в пъти по голяма от възстановяването на земеделските земи в реални граници.

39
http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=481708

Как се изпари имот на пенсионери
автор Росица Николова

“Виждате ли къщата ми? А цветята на жена ми в градината? Металния навес? Старата “Лада” под него?”, пита Александър Киряков. Обикаля из двора си, от вълнение чак сдъвква думите.

Водим абсурден диалог в имота му край Сливенските минерални бани. Виждам, виждам! Как да не виждам, като ме следи изкъсо дали вървя след него. След всяко ръкомахане поглежда многозначително, клати глава. Къщата му е скромна, едноетажна, с две малки стаи. Наскоро си е сложил нова, бяла дограма. Ама не му е останало време да “обърне ръбовете”, както казват майсторите.

Ладичката му е стара. Тук-там ръжда, но сигурно все още е в движение. Навесът? Навес като навес.

40
Духът на рока е жив.
И камбаната бие без значение от годините.
Да преживеем отново снощното чудо.


AC DC Big Gun

41
Място за музика и добро настроение


AC/DC - The Jack

Страници: 1 2 [3]