Форум за хората, имотите и проблемите

Собственик История => Тайните на старите майстори => Темата е започната от: admin в 28 Юни, 2012, 15:32:08

Титла: Юнашкия тиган гостува на Първият национален фолклорен събор „Лудогорие”
Публикувано от: admin в 28 Юни, 2012, 15:32:08

 
В местност Пчелина ще приготвим над 2000 порции Капански кебап с продукти подсигурени от организаторите. Първите 2000 ще го опитат, а закъснелите ще слушат какво страхотно нещо са пропуснали.
(http://www.sobstvenik.com/wp-content/uploads/2012/06/%D0%9B%D0%A3%D0%94%D0%9E%D0%93%D0%9E%D0%A0%D0%98%D0%95-2012.jpg)
На събора ще представим новата програма на Юнашкия тиган. Въстановка на стари съдове на живо, история на храненето и приготвянето на храната по най-стари технологии. По изгрев слънце на Еньовден, извадихме глина от старо находище край София, с която ще правим древни съдове на живо. Ще помагат всички които пожелаят да се включат и да се поизцапат. Готовите съдове ще бъдат част от благотворителен търг в края на годината. Събраните средства ще дарим за кауза, свързана с лечение или подпомагане на деца.
Националният фолклорен събор „ЛУДОГОРИЕ” се провежда за пръв път през тази година на 7 и 8 юли в местността „Пчелина” до Разград и  се организира от СНЦ „Лудогорие – 2012” със съдействието на община Разград и Регионален експертно – консултантски и информационен център „Читалища” /РЕКИЦ/ Разград.
Идеята за новото събитие в културния календар на община Разград възниква преди няколко месеца и е  на СНЦ „Лудогорие” с председател Валентин Димов.
„В последните години Разград гостоприемно предоставя сцена на детски танцови колективи чрез уникалния конкурс „Децата на България танцуват”; на състави, съхраняващи фолклора от извора чрез участията им в Панаир на киселото мляко и събора „Песните и ритмите на Лудогорието”; на  клубовете за народни хора – участници във фестивала „Капанска китка”. С това събитие,  от една страна, ще бъдат възродени и съхранени  българските фолклорни традиции, и от друга страна, ще бъде поставен  още един цветен акцент в богатия културен календар на нашия град”
Съборът ще даде   възможност за изява на непрофесионалните  групи  и изпълнители от страната-танцови и певчески групи за автентичен и обработен фолклор, както и индивидуални изпълнители без възрастови ограничения.
Богата и разнообразна с очаква да бъде програмата на събора. Организаторите са помислили за участници и гости на всякакви възрасти и с различни интереси.
36 вокални и танцови формации и много индивидуални изпълнители ще се изявят в рамките на двата дни на открита сцена.
(http://www.sobstvenik.com/wp-content/uploads/2012/06/%D0%B0%D1%84%D0%B8%D1%88_%D0%9B%D1%83%D0%B4%D0%BE%D0%B3%D0%BE%D1%80%D0%B8%D0%B5-Small.jpg)
През първия ден концерт ще изнесе формация „Хаджии” , а на 8 юли всички ще имат възможност да се насладят на изпълненията на Росица Пейчева.
И още – нестинарски танци, олелия, игри, песни и танци, мазни борби.
В РАМКИТЕ НА ДВАТА ДНИ ГОСТИТЕ НА СЪБОРА ЩЕ ИМАТ ВЪЗМОЖНОСТ ДА УЧАСТВАТ В РАЗЛИЧНИ АТРАКЦИИ: КОННА ЕЗДА И СТРЕЛБА С ЛЪК И ЩЕ МОГАТ ДА ОПИТАТ ОТ КАПАНСКИЯ КЕБАП, ПРИГОТВЕН В НАЙ-ГОЛЕМИЯ ЮНАШКИ ТИГАН В БЪЛГАРИЯ И БОБ ПО ХАЙДУШКИ.
ЗА ЗАБАВЛЕНИЕ НА ДЕЦАТА ФОНДАЦИЯ  „НАЦИОНАЛЕН ТРЪСТ ЗА СЪХРАНЕНИЕ НА  КУЛТУРНО-ИСТОРИЧЕСКОТО НАСЛЕДСТВО   БЪЛГАРИЯ” И СДРУЖЕНИЕ „ЛУДОГОРИЕ – 2012” ОРГАНИЗИРАТ  ПЛЕНЕР ЗА ИЗРАБОТВАНЕ И УКРАСЯВАНЕ НА ДРЕВНИ СЪДОВЕ ЗА ХРАНА ОТ ГЛИНА.
Ангел Ангелов
Списание Собственик