Последни публикации

Страници: [1] 2 3 ... 10
1
Златна Българска Гайда / Златна Българска Гайда Копривщица 2014 г.
« Последна публикация от OwnerBG - 08 Август, 2014, 18:03:20 »

Златна Българска Гайда Копривщица 2013 3Национален фестивал за гайдарско майсторство „Златна Българска Гайда“ На 6 и 7 септември, солови изпълнители, групи, смесени състави, певци, танцьори и майстори на гайди ще си дадат среща в Копривщица за втори път.

По време на фестивала ще се представят млади и стари гайдари, свирещи на джура и каба гайда. Жури от техни колеги ще избере най добрите майстори. В късният следобед ще започне концерта на майсторите гайдари. На заник слънце, нестинари ще пресъздадат Нестинарско шествие с родови икони носени от млади момчета и Нестинарско хора с ходене по жарава.
В рамките на фестивала, за първи път ще се представи  Пътуващ фермерски БАЗАР „Исторична и здравословна храна“ България. Фермери и малки производители ще представят автентични и непознати храни. В Юнашката кухня ще се приготвят забравени бабини рецепти на живо. Всички предварително записани участници ще опитат безплатно Юнашкия кебап.

Академия „Кулинарен историк“ ще представи всички Юнашки съдове създадени за 4 години.

Юнашка тава

На 7 септември, рано сутринта, ще започне Балкански рекорд за Най-голямата лютеница приготвена в една тава. 1500 кг.  български зеленчуци и продукти ще бъдат приготвени на жив огън в Юнашката тава.
Подробности за програмата и дейностите ще намерите в http://goldbulgarianbagpipe.com/?page_id=7.
2
Скъпи деца, ученици, учители и родители.
Станете част от събитието
Честита Баба Марта Свят / Happy Baba Marta World

На 27, 28 февруари и 1 март, в Централното фоайе на Национален Дворец на Културата, ще се проведе събитието „Честита Баба Марта Свят“ част от Балканския Рекорд „Най-много хора правещи Български мартеници за 5 минути в цял Свят“
Да разкажем и покажем на света Вълшебната традиция “Баба Марта“
Организатор на събитието е Фондация “НАЦИОНАЛЕН ТРЪСТ ЗА СЪХРАНЕНИЕ НА КУЛТУРНО ИСТОРИЧЕСКОТО НАСЛЕДСТВО БЪЛГАРИЯ”

Всеки желаещ може да участва, като рекордьор на 1 март 2014 г. от 11.00 ч. Българско време в София или мястото където се намира по света, за да правим заедно Български мартеници по стара българска традиция.
Училища, организации, семейства и общности могат да организират събитие на мястото където се намират и да се включат в Балканския Рекорд .
За да участвате, изпратете имейл на national.trust.bg@gmail.com с мястото където ще организирате включването в рекорда, телефон на организатора, скайп, сайт на организацията и брой очаквани участници.
Организаторите ще ви изпратят обратен имейл с официалния плакат и сертификат за регистрирано участие. Разпечатайте и попълнете. Плаката е в размер А3 а Сертификата А4. На 1 март в 11.00 ч. е официалното начало на Балканския рекорд. Ще осъществим връзка по скайп за директно предаване на Балканския Рекорд на изпратилите скайп акаунт.

Уважаеми учители, ще се радваме да популяризирате сред учениците конкурса и проявата, и да станете част от Рекорда с Вашето училище.
Можете да организирате групово участие от Вашето училище в събитието. Донесете отличителни знаци на училището – Плакат с герба, знаме, флагчета и други, които да отличат вашата група.
На мястото на събитието, ще има организирани работилници и ателиета за изработка на традиционни мартеници, за детски рисунки и за изработка и оцветяване на поздравителни картички. Всеки участник в Рекорда, ще получи сертификат от организаторите на събитието Балкански Рекорд „Честита Баба Марта, Свят“.  Празничната програма и много изненади са част от проявата.

Ако Вашето училище има танцови и певчески групи, творчески работилници, добре сте дошли с ваша програма и проява.
Фейсбук страница и събитие
https://www.facebook.com/Rekord1MartMartenica
https://www.facebook.com/events/240371056132849/
Конкурс за детска рисунка „Моята Баба Марта”
http://www.babamartaworld.com/?page_id=89
https://www.facebook.com/events/1459801767565786/
Конкурс за Българска мартеница „ Вълшебната традиция”
http://www.babamartaworld.com/?page_id=88
https://www.facebook.com/events/222543164600012/

Събитието е с благотворителен характер, в подкрепа на изграждането на „Възстановителен център за деца с онкохематологични заболявания„ http://www.decaohz.org/наСдружение „ДЕЦА С ОНКОХЕМАТОЛОГИЧНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ“
Носител на Балканския рекорд за „Най-много хора правещи заедно Български мартеници за 5 минути в цял свят“ ще е Сдружение „ДЕЦА С ОНКОХЕМАТОЛОГИЧНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ“

Рисунките и мартениците изпращайте на адрес:
гр. София, п.к. 1527, бул. “Ген. Данаил Николаев” №26
Дневен център за деца с онкохематологични заболявания,
Петя Цветкова
Благотворителен базар
https://www.facebook.com/events/268826163280670/
Сайт на събитието http://www.babamartaworld.com/
Фейсбук страницаhttps://www.facebook.com/Rekord1MartMartenica
До момента имаме координатори доброволци за градовете Видин, Монтана, Благоевград, Копривщица, Измаил в Украйна, Валядолид в Испания, Чикаго в САЩ.

Всеки може да организира събитието там където се намира. Нужно е само да свали официалният плакат на събитието и сертификата за участие, да ги разпечата и да впише мястото на провеждане, организацията и броя на участвалите.
Да се заснеме групата рекордьори и да ни изпрати снимката, Координационен център на събитието ще е Централното фоайе на НДК в София. Там в продължение на три дни на 27 и 28 февруари и 1 март, ще има работилници за мартеници и детски рисунки, Благотворителен базар на ръчно направени традиционни мартеници, био храни и традиционни български продукти.

Ангел 0885 632035
Велислава 0886 516565
За заявки за участие в Благотворителен базар в НДК
kulinaren_istorik@gmail.com 0888 333616
3
В рамките на Националната благотворителната кампания „Децата и традициите“ Фондация „Национален тръст за съхранение на културно историческото наследство България“ http://ntskinbg.ngobg.info/ организира събитието Балкански рекорд за „Най-много хора правещи заедно Български мартеници за 5 минути“ Официалния рекорд ще започне на 1 март, в 11.00 ч. Българско време и ще завърши 11.05ч. Българско време. Всеки желаещ, ще може да участва в правенето на мартеници и да подпомогне каузата която ще подкрепим.

В събитието ще могат да участват всички български градове, села, читалища, колективи и задгранични общности, които заявят участие и впишат брой участници. Заявилите участие ще получат работни и рекламни материали за участие в рекорда. След приключване и преброяване, ще получат официален сертификат за участие и регистрирания брой участници.

Каузата която ще подпомогнем всички заедно с участието си е „Възстановителен център за деца с онкохематологични заболявания„ http://www.decaohz.org/?cid=5&NewsId=10 на Сдружение „ДЕЦА С ОНКОХЕМАТОЛОГИЧНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ“
Център за възстановяване на деца

Носител на Балканския рекорд за „Най-много хора правещи заедно Български мартеници за 5 минути в цял свят“ ще е Сдружение „ДЕЦА С ОНКОХЕМАТОЛОГИЧНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ“

Фондация „Национален тръст за съхранение на
културно историческото наследство България“

Програма „Балканска книга на рекордите“
https://www.facebook.com/BalkanBookofRekords

national.trust.bg@gmail.com

https://www.facebook.com/Rekord1MartMartenica

https://www.facebook.com/events/240371056132849/

http://www.babamartaworld.com/
4
Най-големия тиган в България „Юнашкия тиган“, в който Ути Бъчваров никога няма да готви

През последната година по събори, фестивали и празненства добиха популярност два големи съда в които се приготвят най различни рецепти. Юнашкият тиган на Национална академия „Кулинарен историк“ и „Локомотива“ на Ути Бъчваров.
Малко предистория за „Юнашкия тиган“

Съдът е изработен от лицензиран производител на оборудване за хранително вкусовата промишленост, от стомана Марка 316. До момента в него са приготвени над 32000 порции Юнашки кебап във всички разновидности познати в българската кухня. Широк е 150 см. , дълбок е 20 см. и тежи 78 кг. без дръжката и допълнителното оборудване. В Юнашкия тиган бяха сварени 2700 яйца на жив огън за поставянето на световен рекорд за „Най-много хора, боядисващи великденски яйца за три минути“ на Голямата поляна в Южния парк.

В Жеравна на „Събора на фолклорната носия“ с този тиган беше поставен „Балкански кулинарен рекорд“ като за 24 часа, 6 човека приготвиха 5000 порции Юнашки кебап, като всички зеленчуци бяха приготвени на ръка. Всичко това екипа на Академия „Кулинарен историк“ направи без спонсорства и участие в европроекти.

За „Локомотива “ на Ути знаем малко. От пресата разбираме че това е част от локомотив произведен 1908 г. Доколко е удачно да се готви в това съоръжение, ще оставим да преценят хората които разбират от тези неща. Но това не е тиган, нито като състав на материала, нито като визия.  Че не е най-големия е видно от пръв поглед.

Знаем само, че бабите ни не са готвили в джанти, каросерии или остатъци от самолети, подводници и локомотиви.
В Най-големият български тиган ще продължаваме да припомняме приказката за бабините гозби и сладките приятелски спомени. И ще го правим по досегашния начин. Защото бабите ни, не са взимали субсидии за да ни разказват приказки.

Ако екипа на „Локомотива“ сметне че не сме прави, готови сме да покажем какво можем в директен кулинарен двубой.

А иначе рецептата ни е позната.
150кг. месо, 80кг. лук, 30кг. моркови, 80кг. гъби и кубик дърва.

С  Най-големия български тиган „Юнашкия тиган“ в който Ути Бъчваров никога няма да готви.

Ангел Ангелов
Академия “Кулинарен историк”
Фондация “Национален тръст за съхранение на културно историческото наследство България”
Mail: national.trust.bg@gmail.com
Тел: 0885632035

http://www.sobstvenik.com/?p=4831
5
Златна Българска Гайда / Вестник "Златна Българска Гайда"
« Последна публикация от admin - 08 Август, 2013, 06:25:16 »
Вестник "Златна Българска Гайда" Вестник за традициите, бабините приказки и съхранените спомени.

Gayda Big Broj 1
6
Национален фестивал „Златна българска гайда“
ПРОГРАМА
06. Септември 2013.
10.30ч. Официално откриване на Национален фестивал „Златна българска гайда“
11.00 ч. Представяне на занаятчии и местни производители на зеленчуци и млечни продукти. Базар на селскостопански продукти и изделия и консумативи за фермери.
11.30ч.Начало на конкурсната програма Гайдарско надсвирване  „Златна българска гайда“
12.30 ч. Представяне на автентични рецепти „Копришки кебап“ и „Дробчета по овчарски“ приготвени от Академия „Кулинарен историк“ в Юнашкия тиган
13.00ч. Представяне на танцовите състави от любителските клубове по народни танци  на „Хорището“
14.30 ч. Засаждане на основните репери на „Първата жива къща“  в ЕкоФест Парк „Кулата“
16.00 ч. Представяне на певческите групи за автентичен фолклор.
17.30 ч. Награждаване на участниците от първия конкурсен ден
 
07. Септември 2013
10.30 ч. Представяне на производители на зеленчуци и плодове от района. Животински пазар ,аксесоари и производители на фуражи  за фермерите.
11.30 ч.Начало на конкурсната програма Гайдарско надсвирване  „Златна българска гайда“
12.30 ч. Представяне на автентични рецепти  „Дробчета по овчарски“ приготвени от Академия „Кулинарен историк“ в Юнашкия тиган
13.00 ч Кулинарен конкурс  за най вкусен „Копришки тутманик“ и представяне на автентични рецепти
14.00 ч. . Кулинарен конкурс за най-добро сладко от черни боровинки „Средногорска майсторица“
15.00 ч. Засаждане на родова гора от представители на родове от град Копривщица.
16.00 ч. Концерт и награждаване на победителите в конкурсите, надсвирването и  надпяванията.

http://www.sobstvenik.com/?p=4795
7
От известно време подготвям идея за едно по различно място. Ще правим ЕкоФест Парк "Кулата". В околностите на Копривщица, на 35 дк. ще опитаме да подредим материали взети от място и да създадем място за почивка, забавление и полигон за възстановяване на стари строителни технологии. С работилница за изпичане глинени съдове, малки модели на дамла къща, плетарка и уземна къща. Няколко вида пещи и огнища за приготвяне на храна. Овчарска сая, само с клони, дърво и слама. Проекта не е подкрепен от евро парици. Каквото успеем, ще го сторим със собствени сили и приятелска помощ.

Има една фраза която си повтаряме често. "Баба ми не е взимала пари от еврофондове за ди ми разказва приказки"
Та това смятаме да направим. Да разкажем приказката на спомените, споделената храна и вкусът на приятелството.

Започваме с почистване на мястото. Ще моля за съвети, помощ и мнения. Живот и здраве, първия етап на идеята ще открием с гайдарско надсвирване "Златна българска гайда" на 6.7.8 септември.

Като начало търся майстор, който може да иззида пещ за хляб, само с камък и кал. Моля ако някой се наема да ми пише на лични или на info.angelov@gmail.com
9
http://ruse-news.com/v-sofiya-boyadisvaha-yaica-za-gines/
http://economic.bg/news/19040/1/1/Bulgariya-s-rekord-na-Gines-za-boyadisani-yajca.html
http://www.bnews.bg/article-75653
http://bgnews.me/%D0%B2%D0%BB%D1%8F%D0%B7%D0%BE%D1%85%D0%BC%D0%B5-%D0%B2-%D1%80%D0%B5%D0%BA%D0%BE%D1%80%D0%B4%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%BD%D0%B0-%D0%B3%D0%B8%D0%BD%D0%B5%D1%81-%D0%B7%D0%B0-%D0%BD%D0%B0%D0%B9-%D0%BC%D0%BD/
http://flip.bg/cluster/f8b78fb3d575fa8c6e8fa2f1cd73972e
http://www.voevmedical.com/%D1%80%D0%B5%D0%BA%D0%BE%D1%80%D0%B4-%D0%BD%D0%B0-%D0%B3%D0%B8%D0%BD%D0%B5%D1%81-%D1%81%D0%BE%D1%84%D0%B8%D1%8F-4-%D0%BC%D0%B0%D0%B9-2013-%D0%B3/
http://profit.bg/news/Postaviha-Gines-rekord-v-YUzhniya-park/nid-106437.html
http://dartsnews.bg/News/47036
http://www.moreto.net/novini.php?n=209732
http://news7.bg/%D0%9D%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D0%BD%D0%B0/%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F/%D0%9E%D0%B1%D1%89%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%BE/%D0%A0%D0%B5%D0%BA%D0%BE%D1%80%D0%B4-%D0%B7%D0%B0-%D0%BD%D0%B0%D0%B9-%D0%BC%D0%BD%D0%BE%D0%B3%D0%BE-%D0%B1%D0%BE%D1%8F%D0%B4%D0%B8%D1%81%D0%B0%D0%BD%D0%B8-%D1%8F%D0%B9%D1%86%D0%B0_l.n_i.7124_c.22.html
http://www.bulgariasega.com/interesting_facts/17613.html
http://radar.bg/bg/2013-05-05/article/5942685_%D0%A1%D1%82%D0%BE%D1%82%D0%B8%D1%86%D0%B8_%D0%B1%D0%BE%D1%8F%D0%B4%D0%B8%D1%81%D0%B2%D0%B0%D1%82_%D1%8F%D0%B9%D1%86%D0%B0_%D0%B2_%D0%AE%D0%B6%D0%BD%D0%B8%D1%8F_%D0%BF%D0%B0%D1%80%D0%BA_%D0%B2_%D0%BE%D0%BF%D0%B8%D1%82_%D0%B7%D0%B0_%D0%93%D0%B8%D0%BD%D0%B5.html
http://akademika.bg/2013/05/%D1%81%D1%82%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D1%87%D0%B0%D0%BD%D0%B8-%D1%81-%D1%80%D0%B5%D0%BA%D0%BE%D1%80%D0%B4-%D0%B7%D0%B0-%D0%B1%D0%BE%D1%8F%D0%B4%D0%B8%D1%81%D0%B0%D0%BD%D0%B8-%D1%8F%D0%B9%D1%86%D0%B0-%D0%B7/
Страници: [1] 2 3 ... 10