Автор Тема: ПРОУЧВАНЕ НА СТРОИТЕЛЕН ПАРЦЕЛ  (Прочетена 2104 пъти)

anris

  • Ентусиаст
  • *
  • Публикации: 26
    • Профил

В интерес на Купувача на строителен парцел, за да не бъде излъган, е предварително да направи основно проучане, независимо от това дали сам ще строи или със строителен предприемач. Проучванията трябва да бъдат най-вече в две направления:

1. Възможности за използване на парцела за строеж. Необходимо е в служба ТСУ на съответното кметство да се проверят градоустройствените решения и действащите застроителни и регулационни планове. Изяснява се и какъв е имота: нерегулиран в строителните граници на населеното място, строителен парцел с одобрен и действащ ЗРП, или строителен парцел, за който е необходимо да се изготви КЗСП или частично изменение на ЗРП. Така се добива представа какви са границите на парцела, в каква зона (според функционалното й предназначение) попада имота (жилищна, със смесено предназначение, производствено-складова или за отдих), какъв е вида на строежа, начина, характера (етажност) и границите на застрояване, плътност и интензивност на застрояване, и др. Добре е да се провери какво ще се строи наоколо, за да не се окаже впоследствие например, че до собствения ви дом или хотел функционира денонощна дискотека.

2. Цена на имота в момента и пазарният интерес. Обикновено търсенето и предлагането са решаващи за цената. Но тук влияние оказват и други много важни фактори: местоположението, предназначението и възможната разгъната застроена площ, която може да се постигне върху парцела. Цената се вдига и при готовност на парцела за строителство – наличност на виза за проучване и проектиране и т.н.

Парцелът е в основата на всеки инвестиционен проект, а целта на инвестицията е да се реализира определена доходност. Съкращаване на времето за реализиране на проекта пряко влияе върху една по-висока цена на земята.

Източник:
http://www.1001line.com