Автор Тема: РАЗЛИЧИЯ В КВАДРАТУРИТЕ МЕЖДУ НОВОПОСТРОЕНИТЕ И СТАРИТЕ КООПЕРАЦИИ  (Прочетена 2101 пъти)

anris

  • Ентусиаст
  • *
  • Публикации: 26
    • Профил

Много често строителните фирми, които продават жилища в новострояща се кооперация към квадратурата на апартамента прибавят и площта на общите части от сградата. Това заблуждава клиентите-купувачи и е своеобразен елемент на некоректност.

Например: Публикува се реклама за продажба на новопостроен апартамент от 100 кв.м. При проявен интерес от страна на клиент се установява, че жилищната площ е 86 кв.м, общите части са около 10 кв.м и мазето е 4 кв.м. Често, след като клиентът разбере това, се отказва. Коректно е цената да е обща, но архитектурната площ да се обявява отделно от общите части.

В практиката съществуват и други негативни примери: Нотариалният акт е от 1980 г. В него е отразена квадратурата на жилището. При издаване на документ през 1998 г. собственикът установява, че жилището му е по-голямо. Несъответствието идва от обстоятелството, че през август 1991 г. бе приета нова Наредба за определяне на базисните пазарни цени на недвижимите имоти. Преди тази дата в площта на един имот влизаше само една четвърт от площта на тераси, лоджии и балкони. Според чл. 30 ал. 2 от тази наредба „към застроената площ на жилището (ателието) се прибавя и цялата площ на балкони, лоджии, веранди и тераси, измерени по външните им конструктивни очертания”.

Следователно към площта на старото жилище се прибавя площ, равняваща се на 3/4 от площта на тераси, балкони, лоджии и веранди.

Източник:
http://www.1001line.com