Автор Тема: ПРЕХВЪРЛЯНЕ НА СОБСТВЕНОСТТА ПРЕДИ ПРИКЛЮЧВАНЕ НА СТРОИТЕЛСТВОТО  (Прочетена 2302 пъти)

anris

  • Ентусиаст
  • *
  • Публикации: 26
    • Профил

Моментът, в който правото на строеж се трансформира в собственост на определен недвижим имот, е изграждането на сградата на етап груб строеж (без завършени вътрешни мазилки и поставени дограми).

Разходите по прехвърлянето на недвижим имот (апартамент, магазин и др.), изграден на ниво груб строеж, са приблизително 60% от тези, които се дават, ако обектът е завършен, т. е. има разрешение за легално ползване, издадено на основание Протокол по образец 16 или доклад от упражняващия независим строителен надзор. Този процент се получава като към данъчната оценка на незавършено строителство на етап груб строеж, която е 50% от данъчната оценка на сграда със завършени строително-монтажни работи, се добави размерът на местните данъци, държавните и нотариалните такси за прехвърлянето на имота.

Обикновено, когато се купува обект от строителна фирма, правоотношенията се уреждат с два договора. Единият е този, с който се прехвърля собствеността и се заплаща цената (нотариалният акт), а другият е облигационният - строителният, уреждащ взаимните отношения по изграждането на имота. Договорът е един и това е нотариалният акт, с който Собственик (Съсобственик) на дворно място учредява право на строеж евентуално срещу задължение за строителство.

ДОБРЕ Е ДА СЕ ЗНАЕ

Собствеността на недвижим имот в строеж може да бъде прехвърлена на етап груб строеж много по-изгодно от икономическа гледна точка в сравнение с прехвърлянето при завършено строителство.

Източник:
http://www.1001line.com