Автор Тема: ЗАКУПУВАНЕ НА ЖИЛИЩЕ ОТ СТРОИТЕЛНА ФИРМА  (Прочетена 3314 пъти)

anris

  • Ентусиаст
  • *
  • Публикации: 26
    • Профил

Решавате да закупите от строителна фирма жилище в строеж. Добре би било да се направят някои предварителни проичвания:

Проверете в съдебните регистри дали фирмата-строител е актуална, да не е правоприемник на друга, фалирала или преобразувана фирма, да няма срещу нея съдебни или изпълнителни дела, за да не се получи в бъдеще съдът да запорира собственост или авоари.

Изяснете собствеността на парцела. Дали той е собственост (изцяло или частично) на строителната фирма, или тя строи срещу обезщетение или с право на строеж. Ще ви продаде ли жилището с идеални части от земята?

Запознайте се с имотната скица на парцела. В нея са отразени собствениците на парцела, размерите на парцела в мащаб, трайните постройки към датата на издаване.

Вижте и оригинала на скицата с виза за строеж. На нея с цветен контур е нанесена бъдещата застройка и информация в словесен вид.

В строителната документация на фирмата трябва да има одобрен архитектурен проект, строително разрешение, договор за строителен надзор.

Строителното изпълнение също не е маловажно: дограми, топло и хидроизолации, покривно покритие, асансьор, гаражи, степен на завършеност, срокове и т.н.

Ако всичко е налице и ви удовлетворява, може да се подходи към следващата стъпка – изясняване на условията за продажба, договаряне на жилищна площ, идеални части, мазе, етажност, изложение, цени, начин на плащане.

Запознайте се и със строителните договори. В предварителният договор, който ще сключите със строителната фирма, изискайте да фигурира скица на договореното от вас за закупуване жилище (да е извадка от архитектурния проект). На тази скица отчетливо да се вижда номерът на апартамента (магазина, офиса, кабинета, гаража), размерите, общата квадратура, независимо, че е описано словесно в предварителния договор. В него задължително впишете краен срок за завършване на жилището и финансови санкции за продавача, ако се забави.

При закупуване на магазин, офис или кабинет да се обърне внимание на статута. И още: да е със самостоятелен вход и да отговаря на изискванията на ХЕИ.

Финализирайте сделката с получаване на документ за собственост (нотариален акт) и т.нар. Акт 16. Ако се съгласите това да стане на етап Акт 15, възползвайте се от възможността да платите по-ниски разходи при прехвърлянето.

ПОЛЕЗЕН СЪВЕТ

Когато купувате имот в строеж, добре е да консултирате всяка ваша стъпка с личен адвокат, специалист по вещно право.

Източник:
http://www.1001line.com