Автор Тема: ЗАКУПУВАНЕ НА ЖИЛИЩЕ В ПРОЕКТ  (Прочетена 3304 пъти)

anris

  • Ентусиаст
  • *
  • Публикации: 26
    • Профил
ЗАКУПУВАНЕ НА ЖИЛИЩЕ В ПРОЕКТ
« -: 24 Май, 2010, 13:44:39 »

В практиката се среща терминът “купувам на зелено”, когато се купува жилище на база работни проекти. Сериозна стъпка прави всеки бъдещ собственик при влагане на значителни средства, без да е построено жилището му. Това действие крие опасности. Примери има не малко от последните 15 години.

Най-лошият сценарий е строителят да не успее да завърши обекта. В този случай възстановяването на вложените пари е почти невъзможно. Започват съдебни дела, плащане допълнително на други фирми за довършване на обекта. Всичко е проточено във времето, свързано с разход на пари, с хабене на много нерви.

Рисковете от инвестиции „на зелено“ могат да бъдат намалени. Добре е внимателно да се подходи.

Има строителни фирми, които се утвърдиха на пазара като коректни партньори. Те отговорно изпълняват сключените договори. Строителството им е в предвидените срокове и качествено. На такива фирми може да поверите парите си. Но те трябва да бъдат открити чрез внимателно проучване. Визитка за всеки строител са завършените сгради и тяхното състояние след няколко години експлоатация.

При посещение на офиса на избрания предприемач и разговори с него може да се направят допълнителни изводи за опита, за репутацията, за сериозността на намеренията на бъдещия партньор-строител на вашия дом. Добре е да не се изпада в емоционално състояние при вида на красивата комютърна сграда, изваяна с помощта на съвременните информационни технологии.

Добре е да се изиска от строителя копия от документи, която го лигитимира като страна по бъдещи договорни отношения. А те са: за собственост върху парцела или отстъпеното право на строеж в негова полза, разрешение за строителство и одобрените проекти за сградата и др.

След като преминат тези проучвателни етапи и вече е определена строителната фирма, следва подписването на договорите и другите документи.

Договорите трябва внимателно да се четат. Да се отрази в договора чрез чертеж обекта, за който се дават парите. Трябва да се знае всичко, защото се плаща за това: точни квадратури на ползваемите и идеалните части от жилището (не са редки случаите, в които точно тук има разминаване), номер на апартамента, етаж, изложение.

В договора или в неговите приложения да са описани всички детайли по изграждането и предаването на обекта – типа на използваните материали, дограми, инсталации, екстри, срокове, неустойки, решаване на спорове и др. Да се огледат и такива моменти като изграждането на инфраструктура.

Въпросите са много и разнообразни и обикновено не са в компетентността на всеки купувач. За това е добре да се потърси и съвета на юрист, запознат със строителната дейност и законодателството в този бранш. Хонорарът на юристите в подобни случаи е нищожна сума в сравнение с евентуалните загуби на пари, време и нерви при проблем впоследствие.

Често всяко поетапно плащане се обвързва със завършени строителни работи. Те лесно могат да се видят и от неспециалист или да се докажат с документ. При завършване на даден етап от строителството се издават приемателни документи на база одобрените архитектурни проекти.

Ако се купува жилище вече в строеж, добре е да се огледа внимателно сградата: фасадата, състоянието на мазилките, градивният тухлен материал, дограмите, входа, стълбището, околното пространство, строителните материали, подредни или разхвърлени по него, и т.н.

ВАЖНО!

Ако преговаряте внимателно и умно със строителя днес, ще ви е леко в бъдеще.

Който реално кредитира, трябва и да контролира.Източник:
http://www.1001line.com