Благодаря ви за отговорите! Имам един доуточняващ въпрос само че Един колега ми каза, че е направил делбата при кмета и му е излязла доста по-евтина отколкото при нотариус. Тука става въпрос за 15 декара и сме платили 500 лв. на нотариуса. Имам два въпроса :
1. Нотариуса по-скъп ли е от кмета?
2.Един декар от три различни имота е някаква ливада, но е в рамките на квартал в града. Може ли да се вкара в регулация и да стане УПИ? И колко ще струва това? Мисля че зададох въпроси поне за каса бира
...-.-.-.-.-.-.-.-.-.
Първия ми въпрос е продиктуван не от дребнавост, а от това, че по майчина линия имам много повече земи и тях ще трябва да ги деля и узаконявам.
Айде подред.
При кмет не знам да се прави делба по принцип.Не е невъзможно но трябва да няма нотариус и кмета да изпълнява тези функции.Май става по супер забити места, но не съм участвал в подобна ззделка.
Нотариуса е по скъп, при заверки на пълномощни защото взима ДДС, и иска пари за писание на пълномощни.
Препоръчително е да се правят документални заверки при нотариус, независимо от цената, защото пази оригинали от пълномощните за продажба.Там колко дерат не е истина.Пълномощно с декларации е 70-80 левчуги.
За ливадата виж дали е в строителни граници.Дават ти удостоверение от поземлената комисия и после го потвърждават в технически отдел на общината.Най добре, скочи директно в техн. отдел и се харесайте с някоя кака или леля.
Между другото, това е мястото където трябва задължително да имате доверен човек.Може да се спестят много нерви и пари.
За регулация вече си зависи от имота.
Абе адаш, за 15 декара 500 левки са много бре.Пазарлъка върви и при тези кожодери.Не им се давай.