Автор Тема: Кризата в Гърция засяга България и Румъния  (Прочетена 5188 пъти)

admin

  • Administrator
  • Sr. Member
  • *****
  • Публикации: 265
    • Профил
    • Балкански рекорд за „Най-много хора правещи заедно Български мартеници за 5 минути“
Кризата в Гърция засяга България и Румъния
Гръцките банки вече няма да могат да се финансират, което означава, че същото важи и за техните клонове в чужбина, така че кризата в Гърция засяга банковата система в Румъния и България.
Това пишат няколко румънски вестника, като се позовават на доклад на японската банка Номура, цитиран в блог на в. „Файненшъл таймс“.
Вчера международната рейтингова агенция „Стандард енд Пуърс“ понижи рейтинга на четири гръцки банки – Националната банка на Гърция, „EFG Eurobank Ergasias“, „Алфа Банк“ и банка „Пиреус“ от „В“ на „ССС“ с негативна перспектива, посочват вестниците, като се позовават на агенция Аджерпрес. Гърция стана страната с най-нисък рейтинг в света, отбелязва „Евениментул зилей“.
Вестникът цитира мнението на зам.-управителя на Румънската национална банка Кристиан Попа, че понижаването на рейтинга на Гърция няма да се отрази на обменния курс на леята.
В доклада на японската банка Номура се посочва, че гръцките банки в Румъния, където ликвидността е относително добра, но и в България, в по-малка степен, финансират банките-майки в Гърция.
Клоновете на гръцките банки в Румъния и България са достатъчно добре капитализирани, но това в голяма степен се дължи на Инициативата от Виена от 2009 г., чрез която банките-майки бяха задължени да запазят присъствието си в Източна Европа.
Това е трудно за постигане в момента, когато се обсъжда втори кръг на Инициативата от Виена, смятат анализаторите от Номура.
В. „Евениментул зилей“ отбелязва, че основните банки в Гърция присъстват и на румънския пазар. Националната банка на Гърция е мажоритарен собственик на „Банка Ромъняска“, „EFG Eurobank“ контролира „Банкпост“, а банките „Алфа банк“ и „Пиреус“ присъстват на румънския пазар под същото име.
Техните активи са над 10 милиарда евро, допълва „Ромъния либера“ и посочва, че финансовите институции са в опасност да не могат да получават повече спешно финансиране от Европейската централна банка или от частни институции, представени на финансовите пазари.
http://www.sobstvenik.com/?p=2954
Да си собственик не е само притежаване, а грижа и мъка.
http://www.sobstvenik.com/
Балкански рекорд за „Най-много хора правещи заедно Български мартеници за 5 минути“ http://www.babamartaworld.com/