Автор Тема: България – част от Гинес рекордите  (Прочетена 4337 пъти)

admin

  • Administrator
  • Sr. Member
  • *****
  • Публикации: 265
    • Профил
    • Балкански рекорд за „Най-много хора правещи заедно Български мартеници за 5 минути“
В Юнашки тиган ще се сварят хиляди яйца за българския Гинес рекорд

От близо година един огромен тиган шета из родината. Около него се въртят доброволци и приготвят стари гозби по събори и фестивали.До днес в огромния тиган са приготвени 12500 порции по бабини рецепти. На 04 май Юнашкият тиган ще смени предназначението си.

В него представители на Академия „Кулинарен историк“ще сварят на жив огън 2500 яйца, за да счупят рекорда на Гинес за най-много боядисани великденски яйца за три минути. В начинанието ще може да участва всеки, който иска да стане част от българския рекорд.
Събитието се организира от фондация „Национален тръст за съхранение на културно историческото наследство България“
Рано сутринта, на Велика Събота, яйцата ще бъдат сложени в Юнашкия тиган и ще бъдат сварени на огромен огън. Около обяд, всеки желаещ ще получи сварено яйце и допълнителни прибори, за да се подготви за официалната церемония по поставянето на рекорда.

 В боядисването на великденските яйца за поставянето на Българския Гинес Рекорд, ще се включат 2013 участника , 150 човека помощен персонал и организация, 200 човека от читалища и фолклорни състави, 80 човека представители на занаятчийски задруги и производители.
Всички действия ще бъдат наблюдавани от нотариус и специално създадена комисия. Рекордьорите ще получат сертификат за участието си. От ранна сутрин на специално изградената сцена, ще се представят читалища и фолклорни състави. С началото на събитието ще отвори врати „Великденски базар“ на който ще се представят традиционни български храни, напитки и занаяти. Всички гости на събитието ще могат да опитат 3000 порции от „Чорбаджийски кебап по гергьовски“ приготвен в Юнашкия тиган.. Ще завършим с Великденско хоро.

Събитието цели да популяризира съхранената традиция на православието по нашите земи.
Българските традиции са част от нашето ежедневие. Помним ги, пазим ги, радваме се на съхраненото. Боядисването на яйца е част от нашите спомени. Шарените яйца, изцапаните пръсти, бурканчетата и чашките са връзка с нещо което лека по лека губим. Бабите вече нямат време да разказват приказки.
Няма да гоним великденски зайчета, няма да събираме яйца по поляните. Ще ги боядисваме, както се е правило от векове по тези земи.

Събитието не е подкрепено от европрограми или проекти.
Ще бъдем благодарни за всяка подкрепа от българския бизнес.

За контакти:
Тел. 0885632035 Ангел Ангелов
mail: national.trust.bg@gmail.com
Фондация „НТСКИН България“
За събитието ще бъде създаден специален рекламен филм и сувенири за спомен, където спонсорите ще бъдат отбелязани.
При изготвянето на документацията за признаване на опита за кандидатстване, която ще бъде изпратена в централата на Guinness World Records .

С предложението ни за сътрудничество Ви предоставяме възможност да рекламирате бизнеса си и представите продуктите си по един уникален начин.
Фондация „НТСКИН България“през 2012г. с програмата Национална академия „Кулинарен историк“беше организатор и участник на събития в Копривщица, Трън, Жеравна, София, Разград, Благоевград, Сопот. Приготвихме 12500 порции стари български гозби в Най-големия български тиган „Юнашкия тиган“ . Събитията бяха посетени от над 65000 човека.

Независимо от решението Ви за участие в програмата, бихме искали да поканим, Вас и вашето семейство, да споделите с нас емоцията и предизвикателството на „България – част от Гинес рекордите“
Ако желаете да дарите сума в подкрепа на събитието популяризиращо родните традиции, банковата сметка за дарения е
“НАЦИОНАЛЕН ТРЪСТ ЗА СЪХРАНЕНИЕ НА КУЛТУРНО ИСТОРИЧЕСКОТО НАСЛЕДСТВО БЪЛГАРИЯ”
 Банкова сметка BG16BUIN95611000364422
БЦ „Опълченска“ Алианц Банк България АД
Да си собственик не е само притежаване, а грижа и мъка.
http://www.sobstvenik.com/
Балкански рекорд за „Най-много хора правещи заедно Български мартеници за 5 минути“ http://www.babamartaworld.com/