Покажи участието

От тук може да видиш всички публикации на този потребител.

Теми - OwnerBG

Страници: 1 [2] 3
16
Строителните материали са три - камък, дърво и ... въображение !...


Строителните материали са три - камък, дърво и ... въображение !...


Строителните материали са три - камък, дърво и ... въображение !...


Строителните материали са три - камък, дърво и ... въображение !...

17
Строител прави трикове с количка

19
СЛУЖБАТА ПО ГЕОДЕЗИЯ, КАРТОГРАФИЯ И КАДАСТЪР СОФИЯ, на основание чл.46, ал.1 и 2 от Закона за кадастъра и имотния регистър съобщава, че са приети КАДАСТРАЛНАТА КАРТА И КАДАСТРАЛНИЯТ РЕГИСТЪР НА НЕДВИЖИМИТЕ ИМОТИ за ДРАГАЛЕВЦИ, район ”ВИТОША”.
В 30-дневен срок от обнародването в ДВ бр.42/04.06.2010г.,(до 05.07.2010г. вкл.) заинтересуваните лица могат да направят писмени искания и възражения по кадастралната карта и кадастралния регистър на недвижимите имоти (поземлени имоти, сгради, етажи в сгради, магазини и др.) пред Службата по геодезия, картография и кадастър София в изнесен офис в сградата на читалището, кв. Драгалевци.

СЛУЖБАТА ПО ГЕОДЕЗИЯ, КАРТОГРАФИЯ И КАДАСТЪР СОФИЯ, на основание чл.46, ал.1 и 2 от Закона за кадастъра и имотния регистър съобщава, че са приети КАДАСТРАЛНАТА КАРТА И КАДАСТРАЛНИЯТ РЕГИСТЪР НА НЕДВИЖИМИТЕ ИМОТИ за СИМЕОНОВО, район ”ВИТОША”.
В 30-дневен срок от обнародването в ДВ бр.42/04.06.2010г.,(до 05.07.2010г. вкл.) заинтересуваните лица могат да направят писмени искания и възражения по кадастралната карта и кадастралния регистър на недвижимите имоти (поземлени имоти, сгради, етажи в сгради, магазини и др.) пред Службата по геодезия, картография и кадастър София в изнесен офис в сградата на читалището, кв. Симеоново, ул. ”Крайречна” №10, ет.1.

СЛУЖБАТА ПО ГЕОДЕЗИЯ, КАРТОГРАФИЯ И КАДАСТЪР СОФИЯ, на основание чл.46, ал.1 и 2 от Закона за кадастъра и имотния регистър съобщава, че са приети КАДАСТРАЛНАТА КАРТА И КАДАСТРАЛНИЯТ РЕГИСТЪР НА НЕДВИЖИМИТЕ ИМОТИ за с. ВЛАДАЯ, КНЯЖЕВО И ПРИРОДЕН ПАРК ”ВИТОША”, район ”ВИТОША”.
В 30-дневен срок от обнародването в ДВ бр.42/04.06.2010г.,(до 05.07.2010г. вкл.) заинтересуваните лица могат да направят писмени искания и възражения по кадастралната карта и кадастралния регистър на недвижимите имоти (поземлени имоти, сгради, етажи в сгради, магазини и др.) пред Службата по геодезия, картография и кадастър София в изнесен офис в сградата на ”Геопланпроект” на 8 етаж, стая №1, бул.”Цар Борис ІІІ” №215.

СЛУЖБАТА ПО ГЕОДЕЗИЯ, КАРТОГРАФИЯ И КАДАСТЪР СОФИЯ, на основание чл.46, ал.1 и 2 от Закона за кадастъра и имотния регистър съобщава, че са приети КАДАСТРАЛНАТА КАРТА И КАДАСТРАЛНИЯТ РЕГИСТЪР НА НЕДВИЖИМИТЕ ИМОТИ за с. ГЕРМАН, район ”ПАНЧАРЕВО”.
В 30-дневен срок от обнародването в ДВ бр.42/04.06.2010г., (до 05.07.2010г. вкл.) заинтересуваните лица могат да направят писмени искания и възражения по кадастралната карта и кадастралния регистър на недвижимите имоти (поземлени имоти, сгради, етажи в сгради, магазини и др.) пред Службата по геодезия, картография и кадастър София в изнесен офис в кметството на с. Герман.

СЛУЖБАТА ПО ГЕОДЕЗИЯ, КАРТОГРАФИЯ И КАДАСТЪР СОФИЯ, съобщава, че на основание чл.46, ал.1 и 2 от Закона за кадастъра и имотния регистър съобщава, че са приети КАДАСТРАЛНАТА КАРТА И КАДАСТРАЛНИЯТ РЕГИСТЪР НА НЕДВИЖИМИТЕ ИМОТИ за землището на с. ЛОЗЕН, район ”ПАНЧАРЕВО”.
В 30-дневен срок от обнародването в ДВ бр.36/14.05.2010г. (до 14.06.2010г. вкл.), заинтересуваните лица могат да направят писмени искания и възражения по кадастралната карта и кадастралния регистър на недвижимите имоти (поземлени имоти, сгради, етажи в сгради, магазини и др.) пред Службата по геодезия, картография и кадастър София в изнесен офис в СГРАДАТА НА КМЕТСТВО с. ЛОЗЕН.

СЛУЖБАТА ПО ГЕОДЕЗИЯ, КАРТОГРАФИЯ И КАДАСТЪР СОФИЯ, съобщава, че на основание чл.46, ал.1 и 2 от Закона за кадастъра и имотния регистър съобщава, че са приети КАДАСТРАЛНАТА КАРТА И КАДАСТРАЛНИЯТ РЕГИСТЪР НА НЕДВИЖИМИТЕ ИМОТИ за землищата на с. ЖЕЛЕЗНИЦА и с.ПЛАНА, район ”ПАНЧАРЕВО”.
В 30-дневен срок от обнародването в ДВ бр.36/14.05.2010г. (до 14.06.2010г. вкл.), заинтересуваните лица могат да направят писмени искания и възражения по кадастралната карта и кадастралния регистър на недвижимите имоти (поземлени имоти, сгради, етажи в сгради, магазини и др.) пред Службата по геодезия, картография и кадастър София в изнесен офис в СГРАДАТА НА КМЕТСТВО с. ЖЕЛЕЗНИЦА.

20
Започнати процедури в район София

http://cadastre.bg/suobshtenia.htm


21
Историята на ресторант "Царевец" разказана от собственика му Асен Рангелов в интервю за книгата "Твоята история. 52 седмици от началото на 21 век"

Страшното като мине, все на филм приличаСтаята е малка. Има легло, масичка, шкаф, стол и телевизор. На телевизора безмилостно на равни интервали рухват американските близнаци на Световния търговски център. Светът вече не е същият, казват телевизионните коментатори. Традиционните ценности на западната цивилизация, самият ХХ век се срива пред очите ни, ХХI-ят започва с неподозирана война, продължават те.

Срещу телевизора по пижама и заметнат с родопско одеало седи 96-годишният Асен Рангелов, собственик на ресторант "Царевец" в центъра на Владая.

- Какво става? - викам насреща му. - Разбираш ли какво се случва?

- Туй, което има да се случи, на тебе ще се случи - отвръща ми той. Аз съм миналото.

Асен Рангелов е роден през 1906 г. във Владая. Когато бил на 14 години, през 1920 г., заедно с баща си получават лиценз за кръчмарска дейност от правителството на Стамболийски. Наемат помещение под наем и отварят кръчма, известна като "Старият хан".

- По време на войнишкото въстание взеха хана за щаб на Райко Даскалов. То си беше само едно помещение, дълго. Аз спях в дъното зад една завеска. Голяма врява беше. По-късно пък цар Борис идваше в хана, сам, без придружители, оставаше си двуколката в двора и тръгваше по планината.

През 1927 г. взимат Асен Рангелов войник. При същия този цар в гвардейската му рота.

- По цяла нощ царедворците ходеха по курви, а на сутринта все войниците им бяха виновни, че нещо са оплели. В тая държава оттогава все тъй си върви.

Престоят в гвардейската рота има и добри страни - на войниците плащат месечно заплата от 600 лева тогавашни пари. Повечето профукват парите също като началниците си, но Асен Рангелов е спестовник и със събраните пари отваря друг ресторант във Владая, вече без участието на баща си.

- Изцяло на кредит го направих. Клиентите бяха каменари от кариерите на Владая. Не им плащаха редовно, а те идваха при мен и на кредит всичко изпиваха. Тогава слизах пеш долу до Княжево, в едната ръка носех дамаджана за вино, в другата - за ракия. Отивах при един от Управителния съвет на княжевската Популярна банка и със сълзи на очи го молех за кредит. Даваше ми.

Днес тъй, утре тъй, постепенно Асен Рангелов се замогва и сам влиза в същия този Управителен съвет. Има го на снимка - изпъчен и в костюм, вече без сълзи, а с горд блясък в очите. Рангелов мечтае за по-голям ресторант. Речено-сторено. Проектът се изпипва дълго, а строежът се проточва от 1936-а до 1941 г.

- Пак взех пари на заем. От един евреин - Пешо Ешкенази, през 47-а той се изнесе в Израел.

Ресторант "Царевец" заработва на пълни обороти. Софиянци обичат да го посещават. Особено при съботно-неделните си излети. По време на войната пък в него се настаняват германците.

- Цъклят сините си очи и за всяко нещо все казват "данке", "бите". Нищо без "данке" и "бите" не правят. И до днес не мога да разбера как тия възпитани хора са унищожавали света. Бяха тихи и кротки и за всичко си плащаха. Камион да спрат в двора, пак ще ми платят.

Германците не са любители на българската ракия, поръчват бирата и виенските шницели. А най-доброто време за традиционната българска скара е по време на бомбандировките над столицата. Софиянци търсят убежище във Владая. Страшно и несигурно време, но ужасът най-добре се подтиска с кебапчета и бяло вино.

- Кога казаха по радиото, че съветските войски били на границата, кога влязоха в ресторанта ми, не знам. Не успях да се освестя и те седнали по масите и тропат с ръце. Тези вода не пиеха. И си взимаха всичко, сякаш е тяхно.

Руската окупация променя всичко, даже стила на обслужване в "Царевец". Европейските чашки от по 20 грама се прибират в избата и на тяхно място се настаняват 100-грамките.

- Ама те и тях не признаваха, във водните си сипваха.

Руснаците гонят Асен Рангелов от ресторанта му и го превръщат в лазарет.

- Кърваво време настана.

След оттеглянето на съветските войски той отново си го връща и подновява дейността, но само до 1947 г. Народната власт създава кооперация, която поема частния ресторант на Рангелов. Първите години плащат минимален наем, след това и него спират.

- Глад настана. Бил съм беден, но толкова беден като тогава, никога не съм бил. Срам ме беше, че нямах пари на дъщерите си обувки да купя. С едно палто ходеха, обличаше го тази, дето трябва да излиза навън. Добре, че пак беше приятелят Ешкенази от Израел. Изпращаше ни колети със стари дрехи. И портокали. Големи, оранжеви портокали. Никой друг във Владая не беше виждал такива. Ние пък му му пращахме червени владайски домати. Портокали насам, домати натам.

По убеждения Асен Рангелов е от широките социалисти, но отказва да влезе в комунистическата партия. Точно заради този отказ почва големият тормоз.

- Имаше една гад, Панталона му казвахме. Дойде един път и ми вика "Асене, няколко владайци отидоха, сега е твой ред". Един от клиентите го чу, беше комунист, ама иначе добър човек. Догони Панталона навън, нещо си казаха и Панталона изчезна за известно време. Уж външно се успокоих, ама страхът отвътре ме яде. И една нощ дойдоха, качиха ме на джипка, вътре имаше и други хора, не ги познавах, пък и тъмно, не се вижда. Потеглихме нанякъде. По едно време спряха, шофьорът да се облекчи. Как стана така, не знам, ама скокнах навън. Казвам на едно момче от тия с пушките "Имам в джоба си малко пари, да ти ги дам, пък ти ме пусни." Той помисли, помисли, пък вика "Давай и бегай". За мен хич не бяха малко тия пари, спестявал ги бях за дъщерите, ама бъркам, давам и докато оня се огледа, скокнах в храстите. Така си купих свободата, защото тези с пушките не искаха вяра, а пари. Шофьорът се върна, джипката тръгна, а аз не знам къде съм. Тръгнах обратно по пътя. Чак на разсъмване се прибрах дома. Легнах и цял ден съм спал. На жената и децата нищо не казах. Сега на когото кажа, ми вика, че филм се разказвал. Страшното като мине, все на филм прилича. И за теб може да е кино, ама за мен си е чистата истина.

След като кооперацията поема ресторанта, правят Асен Рангелов управител на заплата, после бюфетчик и накрая сервитьор.

- Сума ти и хора си построиха къщи от моя ресторант. Ама като гледах как стопанисват всичко, си виках "Тия ще фалират, няма начин толкова много да крадат и един ден да не фалират." Тогава никой не ми вярваше, но прав излязох. Фалираха! Нали така?

През 70-те години карат Рангелов да продаде ресторанта си. Всички документи са готови, чакат само да подпише. Предлагат му 15 хиляди лева.

- Дъщерите като чуха, викат "Тате, подписвай, това са два апартамента". Казах им - ако подпиша, значи подписвам смъртната си присъда. Как така да продам живота си, бе!

Не подписва. И точно затова след фалита на кооперацията, т.е. на системата, бързо успява да си върне "Царевец". За учудване на семейството изважда из тайниците си всички документи на ресторанта - нотариални актове, описания на столове, маси, даже чашки по брой, всичко записано така, както е било, пази дори старата табела, която висяла отвън. Е, оказва се, че имало да връща пари за "подобрения", които се изразяват в два хладилника, но това са бели кахъри при голямата радост да влезеш в собствеността си като собственик, а не като наемен работник.

- С царски пари си започнал - казвам - днес до цар-премиер пак стигна. За добро или за зло имаш точно такава рамка на живота си?

- Ако съм на мястото на сегашния цар-премиер, щях да ида да паса овцете. Това последното не - съм го казал.

Дядо Асен придърпва нагоре родопското одеало, загръща се. Стига е говорил, време е за следобедна дрямка. Искам да го снимам, не дава.

- Историята е стара и грозна, но човек иска да остане в нея млад и хубав. Ти за Америка ме питаше, нали? - слабият му глас ме стига до вратата.

- Да, кажи, какво ще стане, толкова много си преживял...

- Е, не знам аз, ти да му мислиш. И внукът ми, че ресторантът остава в негови ръце...Ресторантът има ли го и светът ще го има.

Автор: Жанина Драгостинова
Очерк от книгата "Твоята история. 52 седмици от началото на 21 век", издателство "Сиела"

22

В първите месеци след Освобождението през 1878 г. България си нямала национална валута. Но пък са се въртели всякакъв вид сделки - кой купува земя, кой добитък, а са плащали по кръчми и хотели с каквито пари имат подръка.

В обращение са били всякакви валути.

- Дълго кътаните под дюшека алтъни - златните турски лири, някои от които и до днес се срещат, пазени като пендари, предназначени за златни пръстени за зестра и женитба.

- Сребърната турска меджидия, подразделение на алтъните.

- Тези, които били на служба при руснаците или пък завъртели търговия с тях по време на войната, имали малко сребърни рубли.

- Други, които учили или пък пътували из Европа по държавни дела плащали с германски марки, австрийски фиорини, които по-късно ще станат шилинги и предшественика на унгарския форинт, който тогава си е мангър.

- Из София, Русе, Лом, Варна и Бургас пък се мяркал и френският франк. Първите сарафи са се появили още по време на турското робство, като договорки за размяната се правели по улици и кръчми.

Цялата тази парична неразбория не можело да трае дълго и руският комисар княз Дондуков Корсаков (България все още няма самостоятелно управление) на 17 януари 1879 г. пише първия указ за създаване на банка, която да регулира дотогавашната хаотична обмяна. Документът предвижда ограничени финансови операции и поставяне на банката под контрола на правителството.

Но България все още си няма парична единица. На 4 юни 1880 г. Второто обикновено народно събрание приема

"Закон за правото на резание монети в Княжеството".

Той определя за българска парична единица лева, а за негово подразделение - стотинката. В закона е предвидено първите монети да са от 2, 5 и 10 ст.

Но за изпълнение на закона още няма нито сграда, нито специалисти. Турската тарапана в Земляне е съборена веднага след Освобождението, а българският Монетен двор е създаден чак през 1952 г. Дотогава леенето на монети и печатането на банкноти се определя от политическите интереси. От 28 ноември 1880 г. министър-председател е Петко Каравелов, който се опитва да води самостоятелна политика. Изострят се отношенията с Турция. На нейна страна застава и Англия. Като наказателна мярка тя иска българското правителство да й плати жп линията Русе - Варна, изградена с английски инвестиции. За да омилостиви Англия правителството решава първите ни монети да бъдат направени в Бирмингам през 1881 г., въпреки че Русия е настоявала това да стане в Санкт Петербург.

Първите монети са медни с примес от 1/20 цинк. Докарани са със строго охраняван вагон от армията в България и под двойна жандармерийска и армейска стража са вкарани в трезора на старата сграда на БНБ. Интересно е, че при население на Княжество България от около 3 милиона души емисиите от 10 стотинки са отлети в тираж 15 милиона.

През 1882 г. руснаците постигат своето. Пак се секат български монети, но този път в Санкт Петербург. Те са с номинал 1 и 2 лв и за първи път в тях преобладава среброто. Единият лев е отлят в 4,5 милиона броя, а двата - в 2 милиона. И те се оказват недостатъчни за нарасналото потребление, защото през 1885 г. се приема Закон за реформата на БНБ, който решава, че трябва да се печатат и банкноти. Първите купюри са от 5, 10, 20, 50 и 100 лева. “Резанието на монети” обаче продължава да е политически въпрос. От 1887 г., когато Фердинанд идва у нас до абдикацията му през 1918 г. това се прави в австрийския Монетен двор.

Едно от изключенията е през 1888 г., когато българските монети са произведени в Брюксел. Тази емисия е интересна с факта, че в нея има монета от 2 и 1/2 стотинки, при това в тираж 12 милиона.

В емисията през 1891 г. среброто в българските монети към останалите компоненти е 6:1. Това съотношение се увеличава до 8:1 в емисиите през 1894 г. и 1901 г. Монетите с високо съдържание на сребро се оказаха доста ценни дори след като са излезли от обращение. Във времето на социализма, още със създаването на "Кореком", търговската организация срещу такива монети даваше бонове, с които можеха да се пазаруват вносни стоки. И се започна едно ровене по мазета и тавани...

На 17 април 1897 г. Народното събрание приема "Закон за монетите в Княжеството", който определя за парична единица златния лев.

Такива монети вече са се появили през 1894 г. На монетата от 100 лева е изобразен Фердинанд. Тази емисия е повторена и през 1912 г. За тях банкерът и политик Атанас Буров пък се произнася през 1950 г., когато е задържан: "Преди 1912 година България беше толкова богата, че сечеше златни пари, но никой не искаше да ги държи в джобовете си, защото бяха тежки и ги късаха." Разбира се, банкерът поукрасява нещата, но пък е истина, че монетата от 100 златни лева е тежала цели 33 грама.

Цар Борис се появява на монетите едва през 1930 г. и си стои на тях в 4 емисии до 1943 г. от 20, 50 и 100 лева. На "малките пари" от 5 и 10 лева пък е хан Крум.

Постепенно банкнотите изместват монетите. Първите емисии са печатани в Германия, Англия и Русия. Те изобразяват идилични сцени от народния живот - овчар, бране на рози, пладнуване на овце, скупчени под дърво, предачка на вълна. Любопитен факт е, че български пари са печатани и в САЩ, но това става чак през 1922 г. като проектът е на най-известните български художници за онова време - Димитър Гюдженов и Никола Кожухаров. След това за първи път се печатат пари и у нас. Това става през 1924 г. в Държавната печатница, която е охранявана като при спецакция на днешното МВР. Първият възрожденец, който се появява на банкнота, е Отец Паисий в емисията през 1929 г.

ДИМИТЪР КАМЕНОВ

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=503727

23
Моги е зелено маймунче. Той е весел и игрив, любознателен и щедър, грижовен и отговорен.
Моги живее в малка къщичка на едно старо дърво. Такива къщички децата обичат да си правят. Здраво закрепена върху дебелите клони и с въжена стълбичка.

Всъщност Моги прекарва повечето време навън, където играе с приятелите си. И всеки ден му се случва нещо наистина интересно.


Какво е общото между акулите и пеперудите? А между китайските панди и египетските лешояди?  - Всички те са вписани в Червената книга.

В два поредни броя – през май и юни, Моги ще запознае своите приятели с темата за Биоразнообразието – какво е това, от какво е застрашено и как да го пазим.

„Приказка”: Застрашен от изчезване. Всички се тревожат за Моги. Червената книга от Градската библиотека и за кого наистина трябва да се тревожим. (Приказката продължава в следващия брой.)

„Моги знае”: Червената книга. Застрашени растения и животни.
 


http://www.zelenatamaimuna.com/http://www.zelenatamaimuna.com/index.php?option=com_content&view=article&id=50&Itemid=114

24
Без траките нямаше да има Европа

Уви, Румъния ни измести в изследванията, казва най-големият специалист проф. Иван Маразов

Специално за "Стандарт" гуруто в тракологията и изкуствознанието - проф. Иван Маразов, написа "Боговете на Самотраки". Най-новата книжка от култовата поредица "Големите тайни" ще е на пазара в сряда. Тя разказва всички митове за траките, които Маразов разгадава 15 години.
Проф. Иван Маразов е завършил изкуствознание в Художествена академия "Репин" в Санкт Петербург през 1967. От 1993 г. проф. Маразов преподава в Нов български университет, департамент "История на културата", и е ръководител на същия департамент от 1995 до 2006 г. Носител е на куп наши и международни награди. От 1988 г. е член на Флорентинската академия "Медичи", а от 1996-а е почетен член на Културния институт "Саланзара" в Париж.- Проф Маразов, какво още не знае българинът за траките?

Българинът знае всичко - и за политиката, и за футбола, и за траките. Но траколозите все още не знаят много неща. Мисля, че колкото по-дълбоко се навлиза в нашата тракийска древност, толкова повече нови и интересни проблеми се появяват, толкова повече неща трябва да се изясняват в контекста на общата антична история.

- За боговете от Самотраки - кабирите, наистина малцина са чували...

- Вярно е. Този култ към кабирите, развил се на най-близкия до тракийските земи егейски остров Самотраки, наистина ражда много въпроси.

- Не е ли бил този остров място за среща на елинската и тракийската култура?
-
 Самите гърци са знаели много добре, че този остров принадлежи на траките. Неслучайно и езикът на мистериите е именно тракийски.
Но Самотраки е бил център на подобни духовни контакти на траките навярно много преди изявяването на класическите гърци - с критско-микенската цивилизация и с още по-древните култове на Египет и въобще Близкия изток.
-
 Какво ще научат читателите на "Стандарт" за боговете на Самотраки?
-
 Ще научат защо тракийските царе са били приобщавани към този култ. Защо в гробниците им се намират толкова предмети, свързани с него, защо в двореца на одриските царе в Севтополис основното светилище е това на кабирите. С една дума - какво тракийските царе са виждали за себе си със своето посвещение в кабирските мистерии.
-
 Под думата "мистерия" днес разбираме нещо неясно, загадъчно и необяснимо. Какво е представлявало това за жреците от Самотраки?

Думата мистерия идва от гръцкото местес -затворен. На непосветения са затворени очите, защото той е незнаещ. Затворени са му устата, защото не бива да разгласява тайните на мистерията. Едва след като прогледне, което е втората степен на посвещение, той вече знае истината за живота и притежава познанието. С една дума, мистерията е свързана с тайно знание. И тъй като ковачите още от епохата на халколита са носители на това знание, те са и жреци. Защото именно металургията - властта над огъня и метала - въплъщава най-високата степен на знание. Неслучайно елините имат бог ковач - Хефест, който е диоскур, т.е. син на Зевс. Ето това е древната връзка между боговете от Самотраки и тези на гърците. Впрочем до най-ново време шаманите на местните племена в Сибир или Африка са били и ковачи.

Явно пред българската тракология има много поле за работа...

 Българската тракология е в състояние да се справи с тези наистина големи научни предизвикателства. За съжаление, няма разбиране за нейната обществена роля.
След 1972 г., когато покойният Александър Фол основа Института по тракология, България стана център на тракологията в световен мащаб. И това бе естествено - в крайна сметка траките са живели преди всичко на територията на днешна България. Е, и на Румъния, доколкото даките също са тракийски племена. А днес центърът на тези изследвания се измести освен в Румъния - и в Турция, Гърция, Русия, САЩ. Просто на държавно равнище нещата са изпуснати.

 Напоследък се забелязва засилен интерес към античността като цяло. Възпроизвеждат се битките на римските легиони, провеждат се фестивали на келтската култура и т.н. На какво се дължи този феномен?

На ясното разбиране, че именно от средиземноморската античност произлиза цялата ни съвременна цивилизация. Така съвременна Европа търси и утвърждава своята идентичност. Но у нас липсва разбиране за това. През 1999 г. бе организирана една пътуваща изложба, която се наричаше "Богове и герои на древна Европа". Целта й беше именно тази - да обоснове единството на индоевропейските народи. Но в нея траките просто липсваха. А без тях не може да се разбере "раждането" на Европа.
Да не говорим, че тракологията като наука се занимава с най-конвертируемата "стока", гледано в контекста на културния туризъм. Всяка изложба на тракийски съкровища по света предизвиква невероятен интерес. Хората започват да питат - как може да се посетят на място тези археологически разкопки, гробници и музеи. Но у нас няма нито един туроператор, който да предложи съответната оферта. Изобщо всички говорят за културен туризъм, но никой нищо не прави по въпроса.

Защо политиците загърбват тогава тракологията?

Не мисля, че политиците не разбират значението на тракологията. Но само когато се открива поредната изложба с нови съкровища, за да ги видят хората.
За мен обаче познанието за траките не е въпрос само на подобна туристическа конюнктура. Или по-точно в липсата на такава засега. Това познание е нужно преди всичко за младото поколение, което трябва да придобие самочувствие и от това, че е наследник на тази цивилизация. Тя присъства и в цялата ни традиционна духовна култура.
За съжаление, май точно това сме наследили от траките - да не се осъзнаваме като народ.
Популяризирането на тракийската древност има значение и за промяна на отношението на Европа към България и българина. За да ни свързват не само с проститутки, джебчии и източване на дебитни карти, а и с това, че сме част от древната европейска цивилизация.

 След 1996 г. вие се оттеглихте от политиката. Кое ви отказа - разочарование, умората или желанието да се посветите изцяло на науката?

 По малко от всичко, но най вече последното. Пък и не виждам у нас политиците да са помогнали за развитието на науката. А в малките страни няма друг спонсор, друг меценат за нейното развитие, освен държавата.

Константин Събчев
http://paper.standartnews.com/bg/article.php?d=2010-06-05&article=327371

26
Има много начини по които се коментира реалния пазар на имоти.За съжаление голяма част от мненията са просто повторение на медийни изяви или интерпретации на несигурни източници.
Личното впечатление за нагласите на активните играчи на пазара остава някак встрани.
В разговорите си с хора в ежедневието през последните дни забелязвам ескалиране на мнението че е дошъл момента за активно участие на пазара след дългото изчакване.
Графиките, екпертите, медиите, форумите, статистиките, кредитите, цените вече не звучат достоверно.
Всеки иска сам да вземе решение.
И да зависи само от себе си.
Ще бъде добре да съберем на едно място именно лични впечатления а не повторения на някой си, пък даже и ГГГолям Иксперт.

28
Читалня / Сривлюномиката
« -: 03 Юни, 2010, 02:07:41 »
Сривлюномиката вече се очертава като затихваща наука! Тя доби популярност през последните две години. Нейният обект на изследване е намалялото производство, намалялото разпределение на блага, спад в търговията и свиване на потреблението. Всички опити за прилагане на научните методи анализ и синтез се провалят през призмата на недоказаните тези в практиката. Системния подход също не върши работа.  Методите и на изследване са по-скоро похвати на махленска клюкарка, останала вдовица и търсеща нови хоризонти за изява. Примерно широко известния метод на отричането на икономическите цикли. Теорията на вечния спад. Отъждестяването на собствения празен джоб с този на околните индивиди. Теорията на отричането на спада на покупателната сила на основни валути и др. методи. Много любима връзка с други науки е връзката с Демографията и особено песимистичните демографски прогнози.  Сривлюномиката може да съществува като наука единствено в хипотезата, че България е една затворена система от произвоство, търговия, разпределение на благата и потребление. Ако има интервенция на външни фактори, тя автоматично става необяснима като наука.
http://www.fimoti.com/index.php/topic,239.msg5273/topicseen.html#msg5273

29
Кадастър / Въпроси
« -: 02 Юни, 2010, 12:08:52 »
Място за въпроси относно проблеми с кадастрални служби или срокове

30
Разкриха тайната на Китайската стена
 
 
Вторник, 01 Юни 2010
Пекин

Китайски учени са научили тайната за силата и издръжливостта на Великата стена. Екип от химици открили, че съставът на сместа, която скрепява елементите на каменната постройка, е направен от лепкав ориз и овесена каша, съобщи в. "Дейли Телеграф".

Според университетския преподавател от провинцията Чженцян работниците, които са построили Великата стена по време на династията Мин, са приготвяли разтвора за свързване на каменните блокове от варен ориз и гасена вар – стандартна смес тогава при строителството. Използването на ориз и овесена каша по това време било доста прогресивен и новаторски подход.

Тайната на сместа, която е участвала в изграждането на Великата стена, е една специална комбинация от органични и неорганични вещества, обединени в сместа. Когато се комбинират амилопектинът на ориз, както и калциевият карбонат на варта, създават вещество, което има изключително висока механична якост, допълва професорът пред "Дейли Телеграф". На участъците земя, където са попадали части от сместа, не е пониквала дори трева.

http://www.standartnews.com/

Страници: 1 [2] 3